ovako su izgledale tribine svih stadiona skoro na svakoj utakmici.........

ovako su izgledale tribine svih stadiona skoro na svakoj utakmici.........
ovako su izgledale tribine svih stadiona skoro na svakoj utakmici.........

utorak, 25. listopada 2011.

vardar

evo nakon pauze zbog poslovnih obveza evo me opet..malo će i do daljnjega biti rjeđe postavljani postovi iz istoga razloga..

znači vardar, jedini makedonski klub koji je osvojio jugo naslov i koji je igrao značajniju ulogu u ligi... a i ta jedna titula mu je naknadno oduzeta tako da je teško uopće govoriti o njoj..ali na terenu je osvojena.. no o tom - po tom..

vardar je osnovan 1911. godine..ali nastupa bez značajnijih uspjeha tako da je gotovo nemoguće išta doznati o klubu u to vrijeme..tada se zvao vardar topaana.. po onome što sam uspio saznati u 20. godinama prošlog stoljeća klub se gasi, a ponovno se vraća na scenu 1947 godine kada se skopski klubovi "makedonija" i "pobeda" sjedinjuju u vardar..te novi klub uzima njihove boje crvenu i crnu i nosi ih do danas.. već te sezone vardar je izborio ulazak u 1. jugoslavensku ligu, i to zahvaljujući "pobedi", koja je u ranijoj sezoni zauzela dobro 8 mjesto..

ali u svom prvom nastupu vardar odmah ispada iz lige,te se ponovno vraća u sezoni 1950/51. zajedno sa gradskim rivalom rabotničkim i tako se skopje u toj sezoni može podičiti sa dva prvoligaša, čime je najuspješniji iza zagreba i beograda imaju po tri..

dvije sezone koje sljede vardar je odigrao solidno, završivši oba puta na 9 mjestu, nako čega sljedi novo ispadanje pa expresni povratak u elitu...
sezona 57/58. je do tada najuspješnija za vardar koji ju završava na 7 mjestu - a onda ponovo ispadanje, u ligi sa 12 klubova osvojili su samo 11 bodova i naravno bili posljednji..

sljedi još nekoliko šetnji iz prve u drugi i nazad do sezone 62/63 kada se napokon malo stabiliziraju i igraju prvu ligu do 69/70 kada opet ispadaju.. a zanimljivo je da su u sezoni 63/64 bili posljednij ali nisu ispali iz lige,nego je ispao novi sad, tada je politika odlučila da vardar mora ostati da makedonija ne bi ostala bez predstavnika..

ponovno se expresno vraćaju da bi 4 sezone bili solidni i dobro se nosili sa prvoligašima,pa u sezoni 75/76. ponovno ispali iz lige..nakon tri godine igranja u drugoj ligi ponovno se vraćaju u prvu ali nikad jači, tu se već krenulo sa stvaranjem jedne stvarno jake ekipe koja je kasnije osvojila naslov prvaka i igrala u kontinuitetu prvu ligu 11 sezona, do 89/90 kada ponovno ispadaju. u tom periodu najveće snage vardar se držao u sredini tablice, osvajavši mjesta od 5 do 11, a samo dva puta su mili pri dnu tablice, ali ne u nekakvoj velikoj opasnosti od ispadanja.u to vrijeme u skopju je počela seniorska karijera najvećeg makedonskog igrača svih vremena, darka pančeva. 1982. godine pančev je počeo nastupati za seniore vardara sa samo 17 godina..on je sve do1988. predvodio vardar u toj uspješnoj eri i zaradio nadimak "kobra sa vardara"..i zaista je bio kobra u šesnaestercu..

polako smo došli do najsjajnijeg dijela vardarove povijesti...

u sezoni 85/86. fsj je oduzeo po 6 bodova uoči sljedeće sezone 10 klubova zbog namještanja..među njima nije bio vardar koji je to prvenstvo završio na vrlo dobrom 8 mjesto..vardar koristi ovu odluku i odličnim igrama osvaja naslov sa bodom prednosti ispred partizana, koji je među onim kažnjenim klubovima.. fsj proglašava vardar prvakom, te crveno - crni predstavljaju jugoslaviju u europskim utakmicama kao prvak..ali partizan ulaže tužbu vrhovnom sudu koji nakon godinu dana donosi odluku da je partizan prvak..tako da vardar službeno nema naslova prvaka iako ga je osvojio i odigrao europske utakmice kao prvak.. tu generaciju uz pančeva predvodili su : simovski, janevski, najdoski, zdravkov, setinov, georgijevski, lazarov, boškovski, markovski, kulevski, ringov, jovanovski i babunski.. babunski je u posljednje vrijeme ponovno postao prilično poznat, odnosno ima ga dosta u medijima ali zbog - sinova. naime njegova dva sina su postali poprilične zvijezde u španjolskoj jer su prva braća koja bi mogla zaigrati u najvećem svijetskom derbiju - na različitim stranama.. obojica su velike nade i među najboljim igračima u mlađim kategorijama real madrida i barcelone..


uz vardar najveći gubitnik te sudske odluke je vinkovački dinamo koji je na kraju ispao iako je bio osigurao ostanak..

sljedi rasipanje ove generacije a samim tim i pad rezultata, najprije vardar osvaja 6 mjesto, zatim 9 - pa ispadanje.. najboli igrač pančev je otišao u zvezdu s kojom je osvojio naslov prvaka europe, a i postao najbolji strijelac lige..

vardar trenutno igra na stadionu sveti filip koji prima 33 000 gledatelja, u bivšoj državi stadion se zvao "gradski stadion skopje"  a kada su tamo gostovali klubovi velike četvorke ni igla nije mogla stati na stadion, znalo se na tribine nagurati i po 40 000 ljudi, po nekim procjenama i više..
stadion je otvoren 1947 godine a doživio je nekoliko rekonstrukcija tokom svoje povjesti pa mu je tako i mjenjan kapacitet..

1987. godine osnovana je navijačka skupina vardara "komiti", koji su na domaćim utakmicama bili jako brojni i bubni, ali na gostovanjima se nisu pojavljivali u značajnijem broju..


evo toliko o skopjanima, malo je kraći i nepotpuniji post, ali je stvarno teško pronaći detaljnije o povijesti vardara..

uskoro ide post o željezničaru...

pozdrav..