ovako su izgledale tribine svih stadiona skoro na svakoj utakmici.........

ovako su izgledale tribine svih stadiona skoro na svakoj utakmici.........
ovako su izgledale tribine svih stadiona skoro na svakoj utakmici.........

subota, 8. listopada 2011.

HAJDUK

kao što sam rekao sljedi priča o hajduku...
hajduk je osnovan 13.02. 1911. godine u praškoj pivnici "fleku", a osnovali su ga splitski studenti koji su tamo studirali..fabijan kaliterna, vjekoslav ivanišević ,  lucijana stelle i ivan šakić su osnivači splitskih bilih a velika pomoć su im bili vladimir šore i profesor josip barač. zanimljiv je način kako je hajduk dobio ime, naime momci koji su došli na ideju o osnivanju kluba dugo su razmišljali kako ga nazvati, pa su odlučili pitati profesora barača te su došli kod njega tražiti savjet. kako su mu odjednom uletjeli u ured , to ga je inspiriralo da im predloži ime hajduk..

od samog nastanka kluba nastala je i jdna posebna ljubav prema njemu, hajdukovi navijači, splićani i dalmatinci, kao i oni iz ostalih djelova hrvatske su posebno vezani za taj klub..tako je ivo tijardević za 15 godina kluba skladao operetu u čast kluba, a natvao ju je "kraljica lopte"..

prvu službenu utakmicu hajduk je odigrao protiv lokalnog kluba calcio i pobjedio 9:0 , a prvi strijelac je bio šime raunig, koji je gol postigao - koljenom!

prve natjecateljske utakmice hajduk je igrao 1920. godine, i to u prvenstvu splitskog nogometnog kantona. prvu sezonu su završili na drugom mjestu , nakon čega osvajaju 13 puta za redom to natjecanje, koliko se još i igralo.

1923. godine se igralo prvo prvenstvo na državnoj razini, i hajduk je od tada do danas uvijek nastupao u najjačem rangu natjecanja, i po tome je jedinstven klub na ovim prostorima.. u tome prvom prvenstvu hajduk je izgubio od sarajevskog SAŠK-a sa 4:3 u prvom krugu natjecanja..
sljedeće sezone hajduk ubjedljivo pobjeđuje aktualnog prvaka građanskog sa 5:0, a zatim se revanšira i SAŠK-u sa velikih 6:1 , da bi u finalu izgubio od beogradske SK jugoslavije sa 2:1..u sljedećem prvenstvu se odmah u prvom kolu susreću sa SK jugoslavijom i gube sa 3:2, a jugoslavija brani naslov..

sljedeće sezone hajduk pobjeđuje SAŠK sa 2:1 , da bi u idućem kolu izgubio ponovno od jugoslavije sa velikih 5:1..to je bila posljednja sezona u kojoj se igralo po kup sustavu, a u prvom prvenstvu po bod sustavu - hajduk postaje prvak! bili su ostvarili 4 pobjede i jedan poraz uz gol - razliku 15:6..

sljedeće sezone hajduk završava na drugom mjestu iza građanskog, a iduće sezone , 1929., ponovno postaje prvak države..nakon toga sljede dvije sezone u kojima su bili do kraja bili u borbi za naslov ali nisu uspjeli, da bi se u sezoni 1931/32. ponvno vratio kup sustav u kojem hajduk dolazi do finala pobjedivši građanski (3:0 i 2:2), te BSK beograd sa 3:0 i 0:0. u finalu je dva puta po 2:1 bolja bila zagrebačka concordia.. 32/33. godine hajduk je ponovno drugi iza BSK-a, a onda sljedi do tada najlošija sezona i hajduk završava na 6 mjestu od 10 klubova.. ni sljedeće godine ne donose puno boljega za splićane pa tako u staroj jugoslaviji više ne osvajaju trofej, nego im to uspjeva tek u prvenhtvu banovine hrvatske 1942. godine.

za vrijeme rata, u vrijema dok je dalmacija bila pod italijom hajduk je odbio sudjelovati u talijanskom prvenstvu. nakon povratka pod NDH-a, iz inata zbog prodaje teritorija ponovno odbijaju sudjelovati u prvenstvo , ovaj put u onom nezavisne države hrvatske..iz toga razloga zabranjen mu je rad pa su ga tajno obnovili 7. 5. 1944. godine na otoku visu. tada se hajduk natječe u prijateljskim utakmicama, a najpoznatija je ona odigrana 23.9. 1944. u bariju protiv reprezentacije vojske velike britanije pred čak 50 000 ljudi.

1946 hajduk nastupa u prvenstvu nove jugoslavije i osvaja 4. mjesto, a na prvi naslov su čekali do sezone 49/50 kada pod vodstvom jednog od najvećih igrača u povijesti , bajde vukasa, osvajaju prvo mjesto sa 10 pobjeda, 8 remija i bez poraza, što nikada nitko nije ponovio u jugo nogometu. te godine je osnovana prva navijačka skupina u europi - torcida!


sljedeće prvenstvo hajduk osvaja u sezoni 1951/52 sa bodom više od zvezde. zanimljvost je da je hajduk sljedeće prvenstvo završio na drugom mijestu ,sa 2 boda manje od zvezde, s tim da je na početku sezone nekoliko utakmica odigrao sa juniorima i veteranima jer je prva momčad bila na turneji u južnoj americi.

1955. godine sjajna generacija sa bearom na golu i vukasom kao vođom na terenu osvaja svoj treći naslov , a sezonu nakon toga se jedva spašava od ispadanja ponovno zahvaljujuće bajdi koji je bio najbolji strijelac lige..nakon toga vukas odlazi kao prvi profesionalac u talijansku bolognu..

nakon bajdinog odlaska split je čekao čak 16 godina na naslov, što se rijetko spominje za razliku od dinamovog čekanja od 24 godine..dakle prvi sljedeći naslov hajduk osvaja tek u sezoni 1970/71. , a do naslova su bile predvodili najbolji strijelac lige petar nadoveza (20 golova) i mladići jerković, džoni , buljan..a sa klupe ih je vodio trener slavko luštica.
zanimljvost u toj sezoni je da je utakmica sa OFK beogradom prekinuta kod rezultata 2:2 jer je sudac pogođen iz gledališta "starog placa".. sudac ristić je u nekoliko navrata oštetio hajduk što je gledatelje razjarilo..utakmica je registrirana sa3:0 za beograđane, ali nakon silnih prosvjeda na splitskim ulicama, bacanja auta u more i aličnih ispada , ipak je registrirana sa 2:2..na kraju je hajduk imao 4 boda više od drugoplasiranog tako da nije o ničemu odlučivala ta utakmica..
te godine kreće hajdukova priča u europi, gdje su odlično igrali ali uvijek nekako nesretno ispadali..krenulo je te sezone sa valencijom, u gostima 0:0 a doma 1:1.. u toj sezoni hajduk pobjedom protiv dinama osvaja prvi u nizu od 5 osvojenih kupova, a na klupu je prvi puta sjeo legendarni tomislav ivić.

nakon sezone u kojoj je trener bio branko zebec momčad preuzima ivić i odmah uzima dvije dvostruke krune sa igračima poniklim u hajdukovoj školi..

u biti ne bih pisao o europskim nastupima dok ne dođem do toga nekakvim redom - ali ovo moram..

hajduk je u sezoni 73. u drugom kolu kupa prvaka u gostima pobjedio st. etienne sa velikih 4:1 , i pošto se u splitu spremili slavlje za prolazak dogodili se nemoguće - 1:5 za francuze i doviđenja europo... o tome naravno detaljnije u budućem nekom postu..

sljedi sezona 75/76 u kojoj je hajduku ukradeno prvenstvo , naime poznata utakmica u ljubljani , u kojoj je sudac maksimović pustio da se igra dok partizan ne zabije gol..tim partizanovim golom crno - beli su splićane preskočili za jedan bod, a da je ostalo nerješeno hajduk bi bio prvak zahvaljujući boljoj gol - razlici..
ipak za utjehu je sletio još jedan kup u klupske vitrine...

1978. tomislav ivić se vraća na najdražu klupu i osvaja novi naslov s kojim se bili opraštaju od legendarnog starog placa i sele na novi, poljud, kojeg odmah nazivaju "poljudska ljepotica"

prva utakmica na poljudu je odigrana protiv turskog prvaka trabzonspora, a jedini strijelac na utamici odigranoj pred 50 000 ljudi, bio je bore primorac iz penala. to je bio početak prilično uspješnog europskog puta , koji je ponovno završio tragičnim porazom...

jedan od najvećih transfera na opčetku 80ih je prelazak legendarnog bake sliškovića iz veleža u hajduk.. baka je svojim bohemskim ponašanjem , i apsolutnom genijalnošću na terenu osvojio splićane i postao ikona kluba.u 80ima hajduk nije osvojio niti jedan naslov, ali je osvojio dva kupa, od kojih je prvi osvojen upravo bakinom genijalnošću , naime zabio je u finalu golmanu ivkoviću izravno iz kornera za pobjedu 2:1.. u sljedećoj sezoni hajduk je završio na drugom mjestu ali je u zlatku vujoviću imao najboljeg strijelca sa postignutih 25 golova.

1987. godine pod vodstvom joška skoblara hajduk osvaja novi kup, a osvajanje ovog trofeja proslavilo je golmana varvodića, koji je i u polufinalu i u finalu protiv rijeke obranama penala donio slavlje hajdukovcima, a sebi nadimak - rambo..

8.5.1991. hajduk osvaja posljednji trofej u bivšoj državi , bili su nasred marakane, u napetoj atmosferi pobjedili najbolju momčad europe - crvenu zvezdu sa 1-0 golom alena bokšića, te tako trofej maršala tita ostaje u hajdukovim vitrinama, ali i oko toga trofeja se stvorila velika fama, naime dugo se nije znalo gdje se nalazi...

eto ,toliko o hajduku za sada....
u sljedećem postu predstavljam hajdukovog najvećeg rivala - dinamo...

pozdrav!

petak, 7. listopada 2011.

CRVENA ZVEZDA

znači po onome što se službeno vodi kao osnutak crvene zvezde je da je priprema osnivanja kluba , koji je zamišljen kao omladinsko fiskulturno društvo koje bi bilo sastavljeno od sekcija raznih sportova..nakon priprema u drugom mijesecu, početkom trećeg, točnije 4.03. 1945. još uvijek u vrijeme rata, održana je osnivačka skupština kluba na adresi deligradska 27.  po pričama sudionika to je bila oronula zgrada sa razbijenim prozorima kroz koje se još uvijek čula jeka topova u daljini..

glavna rasprava povela se oko imena kluba, pa je između imena mladost,udarnik, torpedo , dinamo , lokomotiv i još nekoliko izabrano ime crvena zvezda. to ime su predložili slobodan ćosić i zoran vujović..

već istog dana klub je odigrao prvu utakmicu i ostvario prvu pobjedu, pobjeđena je ekipa Prvog bataljona Druge brigade KNOJ-a, a Crvena zvezda je slavila rezultatom 3:0. Prvi strelac za novonastali klub bio je Kosta Tomašević, koji je na tom susretu postigao ukupno dva pogotka, dok je jednom strelac bio Pečenčić. Crvena zvezda je svoj prvi susret odigrala u sastavu: Golubičić (Popadić), Stanković, Filipović, Jovanović, P. Veličković, Šapinac (Stokić), Spasojević, Tomašević, Pečenčić i Horvatović.


ta utakmica je odigrana na stadionu predratnog kluba SK jugoslavija , koji je dodjeljen zvezdi..Taj stadion se zvao "avala".....i ovdje kreću kontroverze.. naime, jedan dio ljudi koji se bavi povješću kluba drži da je zvezda nasljednik SK jugoslavije.. na osnovu čega?? pa evo na osnovu čega: 


06.08.1913. godine u restoranu "kasina" u beogradu osnovan je FK "velika srbija".. najzaslužniji za osnivanje kluba su danilo stojanović i BSK Beograd. stojaković je bio član BSK-a ali zbog svađe sa rukovodstvom napušta klub te iz inata osniva novi klub. "velika srbija" u prvoj utakmici gubi bas od BSK-a sa 2:0 a nastupili su u zelenim dresovima. početkom prvog svjetskog rata klub je prestao sa djelovanjem ,a nastavlja ga 1919. godine pod imenom SK jugoslavija. prvu utakmicu pod tim imenom odigrali su protiv engleskih mornara i pobjedili čak 9:0, a nastupili su u crvenim dresovima.
ubrzo nakon toga klub dobiva i svoj prvi grb , u kojem je važno istaknuti štit na vrhu, iz kojega je nastao današnji zvezdin grb.
sk jugoslavija je osvojila dva naslova prvaka stare jugoslavije , 1924. i 1925. , a pred sam početak drugog svjetskog rata mijenja ime u SK 1913 , da bi za najvećih ratnih strahota prestao sa radom, od 1941. do 1945.
osnivanjem zvezde te 45. godine , mnogi prijeratni igrači su prešli u nju te kao što sam napisao gore stadion je prešao u zvezdino vlasništvo..


ja neću suditi koliko je ovo dovoljno da bi se zvezda vodila kao nasljednik ovih klubova,uglavnom mnogo je poveznica...


idemo dalje, od 1945 zvzeda je rasla da bi vrhunac doživila 1991. u bariju i tokiju gdje je postala europski , odnosno svjetski prvak..


idemo po redu..dakle napisao sam kako je osnovana 1945. godine, nakon toga, već 1946. zvezda osvaja naslov prvaka srbije i kvalificira se u prvu jugoslavensku ligu, u kojoj na početku nema uspjeha, prve sezone završava na 3. mjestu iza partizana i dinama. sljedeću sezonu zvezda završava tek na 5. mjestu a zatim na drugom, sa 3 boda manje od partizana,ponovno drugi iza hajduka..


zatim dolazi sezona u kojoj zvezda uzima svoj prvi naslov prvaka jugoslavije i to kako!! tri kola prije kraja prvenstva zagrebački dinamo je gotovo siguran prvak, imao je5 bodova više od zvezde,a za pobjedu se dobivalo po 2 boda. 
tadadinamo u sarajevu gubi od sarajeva,  zatim sljedi derbi između dinama i zvezde i približavanje na samo jedan bod. u zadnjem kolu dinamo je odigrao 2:2 sa BSK-om a dan poslje zvezda je igrala sa partizanim, koji je u prvom dvoboju sezone pobjedio sa velikih 6:1... ipak u ovoj ključnoj utakmici zvezda pobjeđuje sa 2:0 i tako osvaja naslov prvaka zahvaljujući boljoj gol-razlici. dinamo je zabio 45 golova a primio samo 19, dok je zvezda zabila 50 a primila 21..od tih 50 postignutih, najbolji strijelac lige ,tomašević , zabija 16 golova.


sljedeći naslov zvezda osvaja u sezoni 1952/53. sa dva boda više od hajduka, a ponovno ima najboljeg strijelca , Živanovića sa 17 postignutih golova. ono što je možda i važnije od toga naslova je to da je oformljena nova uprava kluba koja ga je digla na višu razinu, a predvodio ju je legendarni "doktor O" - aco obradović. on i ostatak uprave okupili su prvu legendarnu zvezdinu generaciju u kojoj su igrali  beara , durković , stanković , popović , mitić, kostić , šekularac....
od sezone 55/56 do 59/60 samo je dinamo u sezoni 57/58 prekinuo seriju crveno - belih..uz ta 4 prvenstva, osvojena su i dva kupa..zatim sljedi pad u samo jedan naslov i jedan kup..to je najneuspješniji dio zvezdine povijesti  u bivšoj državi..


ipak , i u tom periodu u zvezdi su se događale velike stvari..1959. godine na mijestu već zastarjele "avale" počela je gradnja novog stadiona. stadion je otvoren 1963. godine kada je pobjedu nad rijekom od 2:1 gledalo 55 000 ljudi. stadion tada nije bio potpuno dovtšen, pa je rekord te sezone srušen protiv partizana kada je bilo 74 000 posjetitelja. kada je stadion potpuno dovršen primao je nevjerovatnih 110 000 gledatelja.Prvi gol na zvezdinoj “Marakani” postigao je Trifun Mihajlović, u susretu pionira zvezde i Jedinstva iz Zemuna, predigri prvenstvenog susreta s Rijekom. Prvi poznati, prvoligaški pogodak, djelo je Riječanina Vukoja, dok je prvi gol za seniorski tim Crvene zvezde postigao Dušan Maravić, na istoj utakmici. u toj prvoj sezoni na novom stadionu zvezda je prekinula sušu i osvojila duplu krunu, prvenstvo i kup..


1966. godine legendarni nogometaš iz 50ih postaje trener prve momčadi i tu kreće zvezdin povratak na vrh jugo nogometa.. miljanić je u prvi sastav pogurnuo mlade snage predvođene velikim draganom džajićem koji je nosio razliku u odnosu na ostale klubove..bilo je tu još sjajnih nogometaša poput ostojiića, dujkovića , đorića , karasija , aćimovića......oni su povezali tri naslova u nizu, zu to dva kupa..zvezda je igrala izrazito napadački nogomet sa puno golova..također je postala uspješna u europi i stvorila respektabilno ime, doguravši do polufinala kup prvaka, ali o europskim utakmicama ću pisati u drugom postu.. posljednju titulu pod miljanićem osvajaju u sezoni 72/73, a do tada je vrsni trener već u postavu uveo i neke nove klince, koji će poslje sudjelovati u pohodu na nove uspjehe..


kao i obično nakon odlaska takvog trenera dolazi do rezultatskog pada , pa tako tek nakon dolaska gojka zeca na klupu , 1977. slavi se novi naslov prvaka..
dragan džajić 1975. godine odlaz i francusku bastiu, a nasljeđuje ga vladimir petrović - pižon kao lider , zajedno sa savićem, stamenkovićem i filipovićem..


u sezoni 78/79 zvezda ponovno radi veliki uspjeh u europi, ulazi u finale kupa ueff-a , a sljedeće osvaja novi naslov prvaka, koji je sljedeće sezone i obranila. zatim nakon punih 11 godina ponovno osvaja državni kup pobjedivši u finalu prvaka dinama.


na novi naslov prvaka čekalo se do sezone 83/84 kada je ekipu ponovno preuzeo gojko zec.


događaje za vrijeme "slučaja šajber" ću opisivati u drugom postu pa ovdje to preskačem, a i onako je zvezda osvojila samo kup 85 ponovno pobjedivši dinamo u finalu..


važne stvari za klub događaju se 1986 godina kada predsjednik postaje dragan džajić i donosi novu energiju u klub, ali donosi i petogodišnji plan kojem je cilj - naslov prvaka europe!


i kreće se odlučno u provođenje toga plana , dovode se pojačanja kao što su dragan stojković, bora cvetković..malo nakon njih i binić , prosinečki , pančev, savičević , belodedić , mihajlović....


na novi naslov prvaka zvezdaši čekaju 4 godine , do sezone 87/88, a tada krećeserija koju je prekinula samo vojvodina pod vodstvom ljupka petrovića,koji je poslje prešao u zvezdu i odveo je na krov europe....


ovdje dolazimo do kraja, ostaje priča o pohodu na naslov prvaka europe i svijeta i dio o raspadu jugoslavije i posljedicama za zvezdu....


evo još slike najjače momčadi zvezde u povjesti....
prvo u bariju....


pa u tokiju.................






evo ga za sada toliko o zvezdi...sljedi pričao hajduku..........

danas

evo samo kratko da se prebacim u današnje vrijeme... doslovno današnje , dakle danas se igraju kvalifikacije za euro u poljskoj i ukrajini..hrvatska u grčkoj može pobjedom osigurati prvo mjesto. bosna i hercegovina protiv luksemburga osigurava dodatne kvalifikacije, odnosno baraž, a u zadnjem kolu protiv francuza za prvo mijesto u grupi i odlazak na euro. srbija protiv talijana igra u beogradu, pobjedom bi se približili drugom mjestu i dodatnim kvalifikacijama , a na putu do njih će im stajati u posljednjem kolu gostovanje u mariboru kod slovenaca, koji u slučaju da srbija danas ne pobjedi, još imaju šanse da ih dostignu i oni budu drugi na kraju. na kraju najveće iznenađenje kompletnih kvalifikacija, jer nitko nije ozbiljno računao na njih, crnogorci , danas igraju najveću utakmicu u svojoj povijesti, na stadion pod goricom dolaze englezi. u slučaju pobjede crne gore , u posljednjem kolu na gostovanju u švicarskoj dovoljan bi bio i bod za drugo mijesto,a u teoriji čak se može uzeti i prvo mjesto uz dvije jako uvjerljive pobjede.

da rezimiram, jedino reprezentacija makedonije u ovim kvalifikacijama igra loše i ima loše rezultate..u vjerovatno najlošijoj skupini osvojili su samo 7 bodova i pretposljednji su u grupi.

ovime samo želim naglasiti da je na ovim prostorima i dalje jako veliki broj odličnih nogometaša..sada dvije hipotetske stvari . 1. zamislite da svi ti reprezentativci igraju u svojim matičnim klubovima ili ligama - modrić, vidić, džeko, misimović, ibričić, vujičić, pandev, salihović, jovetič, čorluka, ivanović, sulejmani, srna...može ih se nabrojati barem 100 vrhunskih..

e sada da se ima financijska moć da se ti igrači vrate, odnosno da su ostali u svojim klubovima, i da se to spoji u jednu ligu..uh..pa neka mi netko kaže da ta liga nebi bila jača od talijanske, francuske,ruske..

moje skromno mišljenje je da bi regionalna liga bila odlična stvar za nogomet...naravno , pošto sam u današnjem vremenu tu je i slučaj od jučer, gdje su se dogodili veliki neredi u sarajevu na PRIJATELJSKOJ  utakmici između željezničara i hajduka..po meni uz političku volju i prave zakone to bi se riješilo u pola sata...rigorozne kazne koje bi se provodile i nakon nekoliko primjera mislim da bi se svi smirili i normalno navijali za svoje klubove...

2. hipotetska stvar koju ču zamisliti... što bi reprezentacija sastavljena od ovih igrača radila ??? trofeja bi bilo na izvoz...

to je nemoguća misija naravno, ali nije nerealno očekivati dobre rezultate reprezentacija koje se plasiraju, pogotovo mislim da će bosna i hercegovina ako uspije doći na euro, tamo biti sjajna..

evo , ovo je bio samo kratak odmak od glavne teme , vraćamo se u povijest i krećem sa pričama o klubovima, prva na redu će biti crvena zvezda kao najtrofejniji klub u bivšoj državi...naravno o tome u idućem  postu koji ide jako skoro...

četvrtak, 6. listopada 2011.

prvenstva od 1970. do raspada jugoslavije

u prošlom postu završio sam sa sezonom 69/70. u kojoj je prvak bila crvena zvezda , koju na tronu nasljeđuje hajduk koji je bio uspješniji za tri boda od željezničara koji je tada imao najjaču ekipu u svojoj povijesti , a isto tako i najboljeg strijelca prvenstva - jankovića , koji je kao i hajdukovac nadoveza zabio 20 golova.

u sljedećoj sezoni željo potvrđuje talent te generacije osvojivši naslov prvaka iako je domaće utakmice igrao na koševu a ne na svojoj grbavici. razlika na kraju je bila 2 boda , a odlučivalo je posljednje kolo u kojem je željezničar usred beograda pobjedio partizana sa velikih 4:0. najbolji strijelac prvenstva sa čak 33 pogotka je bio santrač iz OFK-a koji je sezonu završio na trećem mijestu, a iz lige su ispali radnički kragujevac i maribor, a zamjenili su ih bor i spartak subotica.

sljedeće prvenstvo, 72/73;osvaja zvezda sa 6 bodova prednosti u odnosu na velež. zvezdu je do naslova svojim golovima vodio lazarević koji je, kao i santrač, zabio 25 golova. iz lige ispadaju spartak subotica i sutjeska , a ulaze proleter zrenjanin i zagreb.

sljedeća dva naslova odlaze splitskim bilima, prvo zahvaljujući boljoj gol-razlici od veleža, a drugo sa prednosti od 2 boda ispred vojvodine. u sezoni 73/74 iz lige ispadaju zagreb i borac, koji se već u idućoj sezoni ponovno vraća u prvu ligu , dok u toj sljedećoj sezoni uz njega ulazi i budućnost ,a ispadaju bor i proleter. najbolji strijelci su bili u prvoj sezoni slovenac popivoda(17 golova) iz olimpije, a u drugoj đorđević iz partizana i zvezdaš savić.

75/76. naslov hajduku za jedan bod odnosi partizan predvođen bjekovićem koji zabija 24 gola u sezoni. iz lige su ispali vardar i radnički a vraćaju se zagreb i napredak kruševac.

76/77. zvezda ponovno osvaja naslov, ovaj put dominantnije nego ikad, sa čak 9 bodova više od drugo plasiranog dinama , a ima i najboljeg strijelca sezone filipovića sa 21 golom. isali su željezničar i napredaka prvi puta u prvoligaško društvo ulaze trepča iz kosovske mitrovice i osijek.

77/78. partizan je preuzeo titulu sa 5 bodova više od zvezde a sarajevo je u saviću imalo najboljeg strijelca lige. ove sezone ispadaju trepča i čelik a ulaze željezničar i napredak kruševac.

sljedeće prvenstvo je jedno od kontroverznijih i o njemu ću još pisati, na kraju je naslov pripao hajduku koji je kao i dinamo imao  50 bodova , 9 više od zvezde na trećem mjestu, ali i bolju gol - razliku za 5 golova. najbolji strijelac lige je ponovno savić ,ali sada onaj zvezdin sa 24 gola. iz lige ispadaju OFK i zagreb, a te godine je borba za opstanak bila najžešća, zagreb je na kraju imao 28 bodova, a čak 5 klubova, među kojima i partizan , 29...

sljedeća dva naslova odlaze u zvezdine prepune vitrine..79/80 drugo je bio sarajevo predvođeno najboljim igračem u njegovoj povijesti - safetom sušićem koji je zabio kao i kostić iz napretka 17 golova. ispali su osijek i čelik a unišli OFK i zagreb. u sezoni 80/81. pratnja zvezdi je bio hajduk, ali crveno - beli su bili bolji za 2 boda..u obje sezone treće mjesto zauzeo je radnički iz niša.u toj sezoni ispadaju borac i napredak a uz povratnika nakon sezone osijeka ulazi i tetex tetovo.

sezona 81/82 nakon pune 24 godine donosi naslov prvaka u nekad najuspješniji nogometni grad - zagreb. dinamo pod vodstvom legendarnog ćire i ubojitog strijelca snješka cerina osvaja naslov sa 5 bodova više od zvezde. tetovo je u prvoj ligi plesalo samo jedno ljeto i zu zagreb ponovno ispada. nasljedili su ih galenika zemun u vinkovački dinamo koji je prvi puta unišao u prvu ligu..

dinamov nasljednik na tronu je partizan koji je hajduku i dinamu pobjegao za 2 boda, cerina je nasljedio zvezdin halilović sa 18 golova a ispali su beograd i galenika. novi prvoligaši postaju čelik i priština.

prvenstvo 83/84 osvaja zvezda sa 2 boda više od partizana , željezničara i rijeke.. ispadaju čelik i  olimpija, a od ispadanja vardar je spasio pančev sa 19 golova čime je postao najbolji strijelac.

sezone 1984/85. fk sarajevo osvaja svoj drugi naslov čime postaje prvi klub koji ije čaln velike četvorke koji ima više od jednog naslova.sarajevo je pobjeglo hajduku 4 boda unatoč tome što je hajduk imao najboljeg strijelca u vujoviću koji je postigao čak 25 golova. ligu napuštaju iskra i radnički a ulaze čelik i OFK.

sezona koja sljedi , 1985/86. je jedna od  najzanimljivijih u povijesti...uglavnom prvak je partizan zbog jednog gola bolje gol - razlike od zvezde .... ispadaju beograd i vojvodina ulaze spartak i radnički a najbolji strijelac je čop iz dinama vinkovci sa 20 golova. ovo prvenstvo se pokazalo kao kontroverzno jer su klubovi zaradili bodovne kazne za iduću sezonu, njih čak 12 je krenulo sa -6 bodova...

u sezoni 86/87 . imamo novog prvaka , skopski vardar je što zahvaljujući odličnim igrama što kazneneim bodovima postao prvak jugoslavije...i tako bi to bilo da nakon prvenstva ustavni sud jugoslavije nije poništio odluku o oduzimanju bodova...pa je ipak na kraju za prvaka proglašen partizan, a iz lige je , uz spartak koji svakako ispada, ispao vinkovački dinamo umjesto sarajeva. jedino što je u toj sezoni bilo "normalno" je najbolji strijelac - mihajlović iz željezničara sa 23 gola.
preporučam da ne propustite blog o ovom prvenstvu..kao uostalom niti jedan drugi :)

sezonu 87/88. najbolja je bila zvezda sa bodom više od partizana..ligu napuštaju priština i sutjeska a ulaze spartak i napredak , dok je najbolji strijelac milinković iz rada koji je svojim golovima jedva sačuvao svoju ekipo od ispadanja.

sljedeći prvak postaje vojvodina koja tako ponavlja uspjeh sarajeva i osvaja svoj drugi naslov.ispadaju napredak i čelik a u prvu ligu se vraćaju olimpija i borac banja luka. najbolji strijelac prvenstva sa 18 golova je bio davor šuker , koji je tako najavio blistavu karijeru. zanimljivo, u ovoj sezoni se nakon nerješenog rezultata pristupalo izvođenju penala i nakon kojih bi pobjednik dobio 1 bod..prvak vojvodina je imala čak pet osvojenih bodova na ovaj način, dok je rekorder bio rad sa 9 bodova.

sljedi dominacija zvezde predvođene piksijem stojkovićem koja je rezultirala ponavljanjem najveće razlike u bodovima u odnosu na drugoplasiranog, ovaj puta u odnosu na dinamo - 9 bodova. zvezda je tada već imala na okupu gotovo cijelu momčad koja će kasnije postati prvak europe i svijeta takko da je dominacija bila logična i očekivana. u sljedećoj sezoni u prvoj ligi nastupa 19 klubova tako da ispada samo vardar a ulaze zemun i proleter zrenjanin. najboljistrijelac lige postaje darko pančev koji je od zvezdinih 79 golova zabio čak  25.

ali u idućoj sezoni ruši sve rekorde i zabija nevjerovatnih 34 komada, a zvezda također nevjerovatnih 88 te tako ponovno dominantno postaje prvak sa 8 bodova prednosti pred dinamom koji je jedini, predvođen bobanom i šukerom, pružao otpor strašnoj momčadi crveno - belih..

o raspadu lihe, koji je usljedio nakon toga pišem u idućem postu...

nadam se da je zanimljivo ovo što pišem ,vidim da ima dosta posjeta,nadam se da će biti i više i da se vraćate kako bi čitali nove postove...

volio bih da ostavite komentare da znam što vas točno zanima, da li imate želju da o nečemu određenom pišem..imam plan obraditi jako puno tema, ali mogu promjeniti raspored ako imate želja...

vidjeli ste pokraj posta dvije ankete , pozivam vas da glasate..
trenutno među klubovima vodi hajduk ispred dinama i zvezde , a među igračima džajić ispred šukera , vukasa , prosinečkog i safeta sušića....


pozdrav do idućeg pisanja...

srijeda, 5. listopada 2011.

za vrijeme ratnih godina došlo je do logičnog raspada prvenstva i smanjenog interesa za nogomet u svim krajevima, ali iosnivanja mnogih liga i natjecanja , tako se splitski hajduk, koji je odbio sudjelovati u talijanskoj ligi u vremenu u kojem su split i dalmacija bili dio italije, natjecao u ligi banovine hrvatske ,te naravno bio prvak 1942. godine.isto tako splitski bili su odbili sudjelovati i u ligi NDH-a..

građanski je osvojio naslov prvaka NDH-a 1942. godine, a 1941 je također bio najuspješniji ali prvak nikada nije proglašen..tada dolazi po zagrebački nogomet kobna 1945. godina..1. 5. te godine građanski je odigrao svoju posljednju utakmicu pobjedivši "radničko predstavništvo" 4:1 , da bi 19.5. dekretom komunističkih vlasti bio ukinut,a sva pismohrana uništena, tako da se mnogi podatci znaju samo iz sjećanja tadašnjih igrača i navijača. o ovom dijelu povijesti će biti zaseban post..

u srbiji je rat bio najžešći , tako je u njemačkom bombardiranju BSK ostao bez stadiona, a uskoro je i ugašen, da bi 1945. godine ponovno pokrenut kao FK metalac, ali nikada se nije vratio na staze stare slave , između ostalog i iz razloga što je jugoslavenska armija osnovala svoj klub, partizan , u kojeg su po zapovjedi morali doći i igrači ugašenih zgrebačkih  klubova - građanskog, hašk-a i concordije. naravno tu su bili i najbolji igrači BSK-a tako da oslabljeni BSK, odnosno metalac nije imao šanse. naravno ,s obzirom na to da je klub ugašen, pa naknadno osnovan postoje razmimoilaženja u tome da li je današnji OFK- beograd zaista pravi nasljednik BSK-a, ili je metalac (poslje promjenjeno ime i OFK) zaseban klub. čak postoji i teorija po kojoj je nasljednik BSK-a partizan, jer je njegov stadion otprilike na mjestu gdje je bio BSK-ov.. po toj teoriji crvena zvezda je nasljednik SN Jugoslavije , također uspješnog kluba u prošlosti..

o ovoj temi u nekom od idućih postova...

nakon rata kreće prvo prvenstvo nove jugoslavije , igra se po kup sustavu a sudjelovale su reprezentacije država plus reprezentacija JNA i vojvodine.. prvak je postala srbija pobjedivši u finali JNA rezultatom 1:0.to je bilo posljedne prvenstvo koje se igralo po kup sustavu ,te se u idućoj sezoni u prvoj ligi natječe 14 klubova a ispred zagrebačkog dinama naslov osvaja partizan.


sljedeće sezone dinamo preuzima primat i osvaja prvi naslov pod tim imenom, ispred hajduka. u te dvije sezone u dinamu je briljirao franjo "mara" Wolfli sa ukupno 50 golova..

sezona 1948/49. prvenstvo završava tako da su na čelu ljestvice klubovi velike četvorke , prvak je bio partizan , druga crvena zvezda ,treći hajduk i četvrti dinamo.iz lige su ispali sloga novi sad i ponziana iz trsta, a novi prvoligaši postali su sarajevo i spartak subotica..najbolji strijelac prvenstva je bio hajdukovac matošić sa 17 golova.

sezonu 49/50. najbolji je bio hajduk završivši prvenstvo bez poraza, vice prvak je zvezda a ligu napuštaju  naša krika iz zemuna i titogradska budućnost, a s obzirom na povećanje lige na 12 klubova ulaze vojvodina, borac iz banjaluke , mačva šabac i napredak iz kruševca. najbolji strijelac lige je ponovno postigao 17 golova a ovaj puta je to uspjelo valoku iz partizana.

sljedeći prvak je zvezda koja je postala prvak zahvaljujući boljoj gol-razlici u odnosu na dinamo, a zvezda je imala i najboljeg strijelca prvenstva - tomaševića sa 16 golova.u prvoj ligi su zagreb , vardar skopje i rabotnički skopje zamjenili borca,spartaka i napredak.

u sezoni 51/52. igra se u dvije grupe od po 6 klubova, svatko sa svakim dvije utakmice, zatim se spajaju i igraju protiv druge grupe sa svakim po jednu utakmicu..pobjednici grupa su bili zvezda i dinamo ,da bi na kraju prvak postao hajduk. iz lige ispadaju mačva i rabotnički a ulaze mostarski velež i spartak subotica. najbolji strijelac je BSK/OFK-ov jocić sa 13 golova..

iduće prvenstvo ponovno osvaja zvezda ispred hajduka, uz to imajući i najboljeg strijelca - živanovića sa 17 pogodaka u prvenstvu..ispali su velež i zagreb a liga se ponovno proširuje te ulaze proleter zrenjanin, radnički beograd , odred ljubljana i rabotnički skopje. tu ligu sa 14 klubova osvaja dinamo sa bodom više od partizana,  dok trećeplasiranu zvezdu nije moglo više pogurnuti ni 21. gol sjajnog bobeka. iz lige ispadaju odred i rabotnički , a ulaze željezničar i zagreb.

u sezoni 54/55 prvak postaje hajduk predvođen velikim bajdom vukasom koji je postigao 20 golova, koliko i tomašević iz zvezde i marković iz bsk-a. iz lige su ispali vardar i do tada stalni prvoligaš zagrebačka lokomotiva , a ulaze ponovno velež i budućnost.

sljede dva naslova crvene zvezde predvođene ognjanovićem , a lokomotiva se nakon brzog povratka ponovno oprašta od prvoligaškog statusa, ali ovaj puta -zauvjek(barem što se tiče jugo lige)..u sezoni 56/57. drugo mjesto osvaja vojvodina koja je imala i prvog strijelca liga sa 21 golom , to je bio veselinović , koji je i iduće sezone ponovno najbolji topnik lige , ovaj puta sa čak 28 golova!

sezonu 57/58. pobjednik je dinamo sa 4 boda ispred partizana , a strašni veselinović je ponovno najbolji strijelac sa 19 golova. na kraju ove sezone po prvi puta u prvu ligu ulazi rijeka, zajedno sa sarajevom.
sljedeće dvije sezone ponovno vlada zvezda na čelu sa kostićem koji postiže 25 golova u prvoj i 19 u drugoj sezoni..u toj prvoj sezoni zvezda je postala prvak zahvaljujući boljoj gol-razlici od partizana, a ispali su vardar i željezničar, a novi prvoligaši postaju OFK i sloboda tuzla..u drugoj sezoni zvezda je za jedan bod pobjegla dinamu , a ispadaju budućnost i sloboda, a ulaze vardar i split.

nakon dominacije zvezde sljedi partizanovo vrijeme u kojem osvajaju 3 naslova u nizu , a najbolji golgeteri u te tri godine su veselinović/vojvodina) - 16 golova , jerković(dinamo) - 16 golova i smajlović(željezničar) - 18 golova.
63/64. zvezda prekida partizanovu dominaciju i osvaja titulu sa 3 boda više od O-a,dok partizan završava tek na 5 mjestu. najbolji strijelac lige je ferhatović iz sarajeva, a liga se proširuje na 15 klubova te novi sad ispada a ulaze zagreb i sutjeska nikšić.

ponovno je partizan najbolji u sezoni 64/65. osvojivši čak 8 bodova više od prvog pratitelja - sarajeva.
liga e opet povećava za jednog člana, ispada sutjeska a ulaze olimpija i radnički beograd..najbolji strijelac sa 23 pogotka je zagrebov dračić.

u sezoni 1965/66. napokon eprekida dominacija velike četvorke i naslov odlaz u novi sad - vojvodini! vojvođani su pobjegli prvom pratitelju - dinamu čak 8 bodova te potpuno zasluženo osvojili naslov. najbolji strijelac lige je petar nadoveza iz hajduka sa 21 golom, ligu napušta zagrebačka trešnjevka i beogradski radničkia ulaze sutjeska nikšić i čelik zenica.

66/67. ponovno velika četvorka ne osvaja naslov, ovaj puta zahvaljujući sarajevu koje je ponovno ispred dinama osvojilo naslov sa 2 boda viška.partizanovac hasanagić je sa postignutih 18 golova najbolji strijelac lige, koju napuštaju oni koji su posljednji unišli , čelik i sutjeska, a ulaze maribor i proleter zrenjanin.

sezonu 67/68. zvezda ponovno završava kao najbolja sa 5 bodova ispred partizana i 8 ispred dinama.. najbolji strijelac je santrač iz OFK-a koji je završio na 14. mjestu. u ovoj sezoni nitko nije ispao iz lige jer se ponovno proširivala na 18 članova, tako da su novaci u ligi postali bor i čelik zenica.

u sljedećoj sezoni zvezda je obranila titulu sa 3 boda više od dinama, a do tohauspjeha predvodio ju je lazarević sa 22 gola..iz lige su ispali rijeka iproleter a ulaze sloboda tuzla i radnički kragujevac...


evo dolazim do 70ih godina pa je vrijeme za pauzu...je da imam slobodnog vremena,ali valj mi malo i raditi a i pratiti što se sprema u završnici kvalifikacija za euro..

vjerujem da ću danas odraditi ovaj dio do kraja, znači do 1991. godine..

pozdrav do tada...

osvajači naslova

idemo dalje.. sljedi priča o osvajačima naslova do drugog svjetskog rata..

prva četiri prvenstva igrala su se po kup sustavu, a prvo, 1923. godine osvaja zagrebački građanski pobjedivši u finalu sarajevski SAŠK sa 1:1 i 4:2... sljedeća dva naslova osvaja "jugoslavija" iz beograda i to pobjedama u finalu nad hajdukom 2:1 i građanskim 3:2. posljednji naslov u prvenstvu koje se igralo po kup sustavu osvaja ponovno građanski pobjedivši iliriju 7:0 , slaviju sarajevo 7:1 te u finalu jugoslaviju 2:1.

prvo prvenstvo u sustavu bodovanja osvaja splitski hajduk u ligi u kojoj su sudjelovali uz njih još BSK beograd , HAŠK zagreb , Ilirija , SAND subotica i SAŠK sarajevo..sljedeće sezone , 1928. godine prvak ispred hajduka postaje ponovno građanski.

u sezoni 1929. prvak je ponovno hajduk ispred BSK-a , a sljedeće sezone naslov odnosi concordia iz zagreba. sljedeće prvenstvo vrlo uvjerljivo osvaja BSK beograd završivši prvenstvo sa maksimalnih 20 bodova, dok je prvi pratitelj, hajduk, osvojio 11 bodova.

prvenstvo u sezoni 1930./31. se ponovno igra po kup sustavu u kojem se natjecalo 8 klubava. do finala su se probili concordia ( polufinale protiv jugoslavije 0:0 i 6:1) i hajduk (BSK beograd 0:0 i 3:0) , a u finalu je concordia bila bolja u obje utakmice sa po 2:1.

sljedeće dvije sezone se igra ponovno po bod sustavu, a sudjeluje 11 pa zatim 10 ekipa ,a oba naslova osvaja beogradski BSK.
sljedeće sezone se ponovno igr po kup sustava ali prvak ostaje isti, u konkurenciji 14 klubova u finale su se probili BSK i slavija sarajevo te BSK pobjeđuje ukupnim rezultatom 2:1 (1:1; 1:0).

nakon ovoga sljedi velika dominacija zagrebačkog nogometa sve do početka rata.  prvaci su u sezoni 36/37. postali nogometaši Građanskog sa 7 bodova prednost nad hajdukom.sljedeća sezona je ponudila veliku napetost, te je na kraju HAŠKpostao prvak zahvaljujući boljem skoru u međusobnim susretima sa BSK-om..naime imali su i jedni i drugi po 26 bodova i gol-razliku +20..dok je treći građanski imao 25 bodova. uz najbolju gol-razliku..

dominaciju zagrepčana prekida ponovno BSK osvojivši naslov 38/39. ispred građanskog, koji je u posljednjoj prijeratnoj sezoni ponovno prvakispred BSK-a , u smanjenoj ligi u kojoj se natjecalo 6 klubova..


evo, došli smo do rata i prekida nogometnih aktivnosti na ovoj razini, sljedeći post donosi pregled prvaka poslje rata.

želim naglasiti da ovi uvodni postovi imaju više informativni karakter , te da ću vam nakon njih donositi više priča o velikim igračima, o određenim utakmicama..priče o klubovima, navijačima....pozivam vas da komentirate, naravno bez vrijeđanja... volio bih da se u našim krajevima navijači nauče navijati za svoje, ponositi se svojim klubom, a ne mrziti druge i navijati za tuđe poraze...

eto ga..i ovo je gotovo...idemo dalje spremati sljedeći post...pozdrav do tada..

ponedjeljak, 3. listopada 2011.

početci nogometa na ovim prostorima

dakle svi znamo,nadam se, da su tu predivnu igru izmislili englezi..barem u ovom obliku..znači 1863. godine englezi su osnovali svoj nogometni savez i napisali pravila igre...krovna nogometna organizacija FIFA osnovana je u parizu 1904. godine..
toliko o općenito nogometu...idemo na našu primarnu temu...

krenuti ću sa hrvatskim nogometom..Prva nogometna utakmica u Hrvatskoj odigrana je 1873. godine u Rijeci.  u njoj su sudjelovali samo engleski mornari, a ne i lokalno stanovništvo. Zato se za početak nogometa u Hrvatskoj uzima 1880. godina, kada je u Županji skupina lokalnih mladića zaigrala upravo protiv Engleza, koji su na tom području radili na eksploataciji hrastovih šuma. Nogometna lopta s kojom se igralo i danas je sačuvana u Županji.
Prvi nogometni klub u Hrvatskoj je zagrebački PNIŠK, osnovan 1903. godine. Ubrzo su postignuti i prvi uspjesi pa je već 1913. godine HAŠK svladao momčad engleskog Northern University sa 1:0, a u to su doba Englezi smatrani za apsolutno nepobjedive vladare europskog nogometa.
1912. godine odigrano je i prvo, ali i posljednje prvenstvo Hrvatske i Slavonije, koje su tada još bile u sklopu Austro-Ugarske. ali nije dovršeno, u ligaškom dijelu vodio je HAŠK ispred Concordije, no te su dvije momčadi trebale odigrati i utakmicu za prvaka, što su igrači HAŠK-a odbili. Prvak nikada nije proglašen.Po osnutku Kraljevine Jugoslavije, prvo državno prvenstvo odigrano je 1923. godine a osvojio ga je Građanski iz Zagreba.
                                                         


Srbija je nogomet upoznala u proljeće 1896. Židov Hugo Buli po povratku sa školovanja u Njemačkoj donio je u Beograd prvu nogometnu loptu. Suvenir iz studentskih dana nije smjestio među dragocjenosti donijete iz Berlina, već je loptu odnio prijateljima iz Beogradskog gimnastičkog društva "Soko"

Prvi nogometni klub osnovan je na početku dvadesetog stoljeća, ali nedoumica je kome pripada takva čast. U Subotici je 3. svibnja 1901. osnovan Sportski atletski klub "Bačka". Više od dvije godine kasnije, točnije 14. rujna 1903. u Kragujevcu je rođena "Šumadija". Očito je subotički klub stariji, međutim, plahovita povijest je pomrsila konce. U vrijeme osnutka "Bačke", Subotica je bila u sastavu Austro-ugarske monarhije. Kragujevac je, međutim, bio na srpskoj tlu. Na kraju, preostalo je samo da se posegne za terminološkim driblingom: "Bačka" je najstariji klub u Srbiji, a "Šumadija" najstariji srpski klub. Prvu utakmicu reprezentacija Srbije odigrala je 19. svibnja 1911. i od HAŠK izgubila 0:8. Već sljedećeg dana, 20. svibnja, odigrala je i drugi meč protiv istog protivnika i poražena je 0:6.
18. travnja 1919. na sastanku u Zagrebu osnovan je Jugoslavenski nogometni savez , za prvog predsjednika JSN imenovan je Hink Virt, a u upravu su ušli predstavnici glavnih centara.
                                                                         

idemo dalje...znači na su redu slovenci i njihiva nogometna povijest..

ljeta gospodnjeg 1869. u slovenske škole pod tjelovježbom se uvodi igra s loptom 'žogobitva', iago nije bilo preciziranih pravila igre..nakon nekoliko godina mjenja mu se ime u engleski nogomet i postaje najpopularniji sport u sloveniji.tek 1909. godine gospodin stanko bloudek je iz praga donio prava pravila nogometa i od tada se kvalitetnije organiziraju prvi klubovi u ljubljani,mariboru,koperu i drugim većim gradovima.1910. godine ljubljnski đaci su osnovali đački nogometni klub "hermes" ali pošto su imali probleme sa policijom oko organizacije utakmica nisu uspešno djelovali.
9.3. 1911. godine u gostioni "roža" u ljubljani je službeno osnovan prvi slovenski nogometni klub "ilirija".
prvu utakmicu u sloveniji su odigrala upravo ta dva kluba i đaci su pobjedili čak 18:0..uprava ilirije na čelu sa dr. ivanom lahom,uglednim piscem, je odlučila privući igrače hermesa u svoj klub...nakon nekog vremena praktično svi igrači su prešli u iliriju te su se zbog toga i sve većih problema đaka sa policijom ta dva kluba ujedinila u iliriji 1913. godine.
tek 1919. godine,kada je i osnovan slovenski nogometni savez,po završetku 2. svjetskog rata se masovnije počinju osnivati klubovi po ostalim gradovima, tako su 1920. godine u ljubljani mladići protjerani iz obalnog područja slovenije osnovali ASK Primorje koje je kasnije postalo najveći rival iliriji.1935. godine odlukom gradonačelnika ovi klubovi se sjedinjuju.
                                                                               

o početcima najljepše igre na svijetu u bosni i hercegovini...

znači ovako je počelo...1908. godine u grad na neretvi,mostar donešena je prva lopta...iste godine su krenula i prva natjecanja, a već do početka1. svjetskog rata osnovani su klubovi u mostaru, sarajevu , banjoj luci, tuzli, zenici i bihaću..
nogometni savez sr republike BiH osnovan je 1919. godine i bio je dio tadašnjeg fudbalskog saveza SFRJ..

 Prvi osnovani klub na prostorima BiH bila je srednjoškolska momčad sarajevske Gimnazije 1908. godine, te vrlo brzo nakon toga mjenja ime u "osman". Nakon osnivanja prve momčadi, ubrzo se formiraju nacionalni klubovi srpska FK Slavija, hrvatski SAŠK, muslimanski ŠK. Otpor nacionalnim klubovima pružaju radnici Željeznice, tako da je prva multietnička radnička momčad osnovana 1912. godine, a zvala se Sarajevo–Hajduk, ubzo i taj klub mjenja ime u "željezničar"..
                                                                                   


makedonski savez je osnovan 14. kolovoza 1949. u Skoplju, u sklopu Nogometnog saveza Makedonije Jugoslavija. po samoj godini osnutka saveza jasno je da je ova igra u makedoniju stigla dosta kasnije negu u ostale zemlje u regiji.Najstariji klub u makedoniji je fk napredak iz kičeva, a najpopularniji vardar, jedini makedonski klub koji je osvojio jugo ligu.
                                                                       

povijest crnogorskog saveza počinje nedavno, osamostaljenjem države od srbije osamostaljuje se i savez,te u aktualnim kvalifikacijama bilježi velike uspjehe.Prvu loptu u Podgorici donio je 1909.godine Aleksin Milner,predstavnik jedne trgovačke firme iz Engleske. ubrzo su osnovani i prvi klubovi ROSK NJEGOŠ, Balkan i Balšić. Dana 26. siječnja 2007, Crnogorski savez primljen je u punopravno članstvo UEFA-e,  i odigrao svoju prvu prijateljsku utakmicu protiv Mađarske 24. ožujka 2007 u Stadionu Pod Goricom u Podgorici ,  u kojoj je zabilježila 2-1 pobjedu.  Dana 31. svibnja 2007, Crna Gora primljena je kao 208. članica u FIFA-u.
                                                                                                         
evo kratko upozavanje sa početcima najljepše igre na svijetu u zemljama bivše države je gotovo...u idućem postu pišem o najboljim klubovima i njihovim uspjesima...

nedjelja, 2. listopada 2011.

           





evo za sada malo slika iz tih vremena, ovdje su slike velike četvorke , hajduka ,partizana ,zvezde i dinama...

krećem pripremati post o početku nogometa na ovim prostorima, o prvoj lopti, o prvim organiziranim ekipama i o prvim prvenstvima...

pozdrav..

početak

pozdrav..

evo nakon podosta razmišljanja kako ubiti puno slobodnog vremena krećem pisati blog..

dosta sam razmišljao o čemu pisati a da mi ne dosadi kao "policijska akademija" gledateljima hrvatskih dalekovidnica...i jedina logična tema mi je - nogomet! naravno , pošto o klađenju u svim oblicima ima oko 1 784 683 bloga , to sam u startu prekrižio.. messija, ronalda, roonija, ibrahimovića i ostalih se nagledamo u novinama, na portalima i tv emisijama skoro kao jace u kampanji, tako da sam odlučio pisati  bivšoj jugo ligi..

to je bila jedna strašna liga, jedna od najjačih u europi,a o tome najbolje govore imena igrača koji su u njoj igrali.. od jazbinšeka , beare, šekularca , milutinovića , džajića, zambate , šurjaka ,sušića vujovića , zajeca , sliškovića do piksija stojkovića , bobana , pančeva, kataneca, mijatovića , prosinečkog...
isto tako o toj ligi govore i rezultati , naslov prvaka europe, kupa velesajamskih gradova , minorta kupa, finala, polufinala, četvrtfinala...puno velikih utakmica u samom prvenstvu , puni stadioni , velika rivalstva..borbe za naslove, i za ostanak u ligi.. pa i namještanje, poništene utakmice i cijela prvenstva...

uglavnom, ovo je priča praktično bez kraja...

nadam se da će se naći netko kome će ovo biti zanimljivo ,da će rado čitati i komentirati..

također ovdje želim naglasiti da apsolutno nisam jugonostalgičar, dapače, ali mislim da je nogomet ovo najvrijednije što je ta država imala, i ne bih imao ništa protiv da se u budućnosti stvori liga u kojoj ćemo svake nedjelje gledati pune stadione gdje god dođe dinamo, zvezda, hajduk ili partizan..a siguran sam da bi se gledale i sve ostale utakmice...

poraditi na sigurnosti i edukaciji navijača i siguran sam da bi bilo i više uspjeha u Europi za sve , a ne da se veselimo samo tome što smo unišli u lp i tamo smo prolaznici...

evo..
polako krećem pripremati prvu priču.......

pozdrav za sada