ovako su izgledale tribine svih stadiona skoro na svakoj utakmici.........

ovako su izgledale tribine svih stadiona skoro na svakoj utakmici.........
ovako su izgledale tribine svih stadiona skoro na svakoj utakmici.........

subota, 8. listopada 2011.

HAJDUK

kao što sam rekao sljedi priča o hajduku...
hajduk je osnovan 13.02. 1911. godine u praškoj pivnici "fleku", a osnovali su ga splitski studenti koji su tamo studirali..fabijan kaliterna, vjekoslav ivanišević ,  lucijana stelle i ivan šakić su osnivači splitskih bilih a velika pomoć su im bili vladimir šore i profesor josip barač. zanimljiv je način kako je hajduk dobio ime, naime momci koji su došli na ideju o osnivanju kluba dugo su razmišljali kako ga nazvati, pa su odlučili pitati profesora barača te su došli kod njega tražiti savjet. kako su mu odjednom uletjeli u ured , to ga je inspiriralo da im predloži ime hajduk..

od samog nastanka kluba nastala je i jdna posebna ljubav prema njemu, hajdukovi navijači, splićani i dalmatinci, kao i oni iz ostalih djelova hrvatske su posebno vezani za taj klub..tako je ivo tijardević za 15 godina kluba skladao operetu u čast kluba, a natvao ju je "kraljica lopte"..

prvu službenu utakmicu hajduk je odigrao protiv lokalnog kluba calcio i pobjedio 9:0 , a prvi strijelac je bio šime raunig, koji je gol postigao - koljenom!

prve natjecateljske utakmice hajduk je igrao 1920. godine, i to u prvenstvu splitskog nogometnog kantona. prvu sezonu su završili na drugom mjestu , nakon čega osvajaju 13 puta za redom to natjecanje, koliko se još i igralo.

1923. godine se igralo prvo prvenstvo na državnoj razini, i hajduk je od tada do danas uvijek nastupao u najjačem rangu natjecanja, i po tome je jedinstven klub na ovim prostorima.. u tome prvom prvenstvu hajduk je izgubio od sarajevskog SAŠK-a sa 4:3 u prvom krugu natjecanja..
sljedeće sezone hajduk ubjedljivo pobjeđuje aktualnog prvaka građanskog sa 5:0, a zatim se revanšira i SAŠK-u sa velikih 6:1 , da bi u finalu izgubio od beogradske SK jugoslavije sa 2:1..u sljedećem prvenstvu se odmah u prvom kolu susreću sa SK jugoslavijom i gube sa 3:2, a jugoslavija brani naslov..

sljedeće sezone hajduk pobjeđuje SAŠK sa 2:1 , da bi u idućem kolu izgubio ponovno od jugoslavije sa velikih 5:1..to je bila posljednja sezona u kojoj se igralo po kup sustavu, a u prvom prvenstvu po bod sustavu - hajduk postaje prvak! bili su ostvarili 4 pobjede i jedan poraz uz gol - razliku 15:6..

sljedeće sezone hajduk završava na drugom mjestu iza građanskog, a iduće sezone , 1929., ponovno postaje prvak države..nakon toga sljede dvije sezone u kojima su bili do kraja bili u borbi za naslov ali nisu uspjeli, da bi se u sezoni 1931/32. ponvno vratio kup sustav u kojem hajduk dolazi do finala pobjedivši građanski (3:0 i 2:2), te BSK beograd sa 3:0 i 0:0. u finalu je dva puta po 2:1 bolja bila zagrebačka concordia.. 32/33. godine hajduk je ponovno drugi iza BSK-a, a onda sljedi do tada najlošija sezona i hajduk završava na 6 mjestu od 10 klubova.. ni sljedeće godine ne donose puno boljega za splićane pa tako u staroj jugoslaviji više ne osvajaju trofej, nego im to uspjeva tek u prvenhtvu banovine hrvatske 1942. godine.

za vrijeme rata, u vrijema dok je dalmacija bila pod italijom hajduk je odbio sudjelovati u talijanskom prvenstvu. nakon povratka pod NDH-a, iz inata zbog prodaje teritorija ponovno odbijaju sudjelovati u prvenstvo , ovaj put u onom nezavisne države hrvatske..iz toga razloga zabranjen mu je rad pa su ga tajno obnovili 7. 5. 1944. godine na otoku visu. tada se hajduk natječe u prijateljskim utakmicama, a najpoznatija je ona odigrana 23.9. 1944. u bariju protiv reprezentacije vojske velike britanije pred čak 50 000 ljudi.

1946 hajduk nastupa u prvenstvu nove jugoslavije i osvaja 4. mjesto, a na prvi naslov su čekali do sezone 49/50 kada pod vodstvom jednog od najvećih igrača u povijesti , bajde vukasa, osvajaju prvo mjesto sa 10 pobjeda, 8 remija i bez poraza, što nikada nitko nije ponovio u jugo nogometu. te godine je osnovana prva navijačka skupina u europi - torcida!


sljedeće prvenstvo hajduk osvaja u sezoni 1951/52 sa bodom više od zvezde. zanimljvost je da je hajduk sljedeće prvenstvo završio na drugom mijestu ,sa 2 boda manje od zvezde, s tim da je na početku sezone nekoliko utakmica odigrao sa juniorima i veteranima jer je prva momčad bila na turneji u južnoj americi.

1955. godine sjajna generacija sa bearom na golu i vukasom kao vođom na terenu osvaja svoj treći naslov , a sezonu nakon toga se jedva spašava od ispadanja ponovno zahvaljujuće bajdi koji je bio najbolji strijelac lige..nakon toga vukas odlazi kao prvi profesionalac u talijansku bolognu..

nakon bajdinog odlaska split je čekao čak 16 godina na naslov, što se rijetko spominje za razliku od dinamovog čekanja od 24 godine..dakle prvi sljedeći naslov hajduk osvaja tek u sezoni 1970/71. , a do naslova su bile predvodili najbolji strijelac lige petar nadoveza (20 golova) i mladići jerković, džoni , buljan..a sa klupe ih je vodio trener slavko luštica.
zanimljvost u toj sezoni je da je utakmica sa OFK beogradom prekinuta kod rezultata 2:2 jer je sudac pogođen iz gledališta "starog placa".. sudac ristić je u nekoliko navrata oštetio hajduk što je gledatelje razjarilo..utakmica je registrirana sa3:0 za beograđane, ali nakon silnih prosvjeda na splitskim ulicama, bacanja auta u more i aličnih ispada , ipak je registrirana sa 2:2..na kraju je hajduk imao 4 boda više od drugoplasiranog tako da nije o ničemu odlučivala ta utakmica..
te godine kreće hajdukova priča u europi, gdje su odlično igrali ali uvijek nekako nesretno ispadali..krenulo je te sezone sa valencijom, u gostima 0:0 a doma 1:1.. u toj sezoni hajduk pobjedom protiv dinama osvaja prvi u nizu od 5 osvojenih kupova, a na klupu je prvi puta sjeo legendarni tomislav ivić.

nakon sezone u kojoj je trener bio branko zebec momčad preuzima ivić i odmah uzima dvije dvostruke krune sa igračima poniklim u hajdukovoj školi..

u biti ne bih pisao o europskim nastupima dok ne dođem do toga nekakvim redom - ali ovo moram..

hajduk je u sezoni 73. u drugom kolu kupa prvaka u gostima pobjedio st. etienne sa velikih 4:1 , i pošto se u splitu spremili slavlje za prolazak dogodili se nemoguće - 1:5 za francuze i doviđenja europo... o tome naravno detaljnije u budućem nekom postu..

sljedi sezona 75/76 u kojoj je hajduku ukradeno prvenstvo , naime poznata utakmica u ljubljani , u kojoj je sudac maksimović pustio da se igra dok partizan ne zabije gol..tim partizanovim golom crno - beli su splićane preskočili za jedan bod, a da je ostalo nerješeno hajduk bi bio prvak zahvaljujući boljoj gol - razlici..
ipak za utjehu je sletio još jedan kup u klupske vitrine...

1978. tomislav ivić se vraća na najdražu klupu i osvaja novi naslov s kojim se bili opraštaju od legendarnog starog placa i sele na novi, poljud, kojeg odmah nazivaju "poljudska ljepotica"

prva utakmica na poljudu je odigrana protiv turskog prvaka trabzonspora, a jedini strijelac na utamici odigranoj pred 50 000 ljudi, bio je bore primorac iz penala. to je bio početak prilično uspješnog europskog puta , koji je ponovno završio tragičnim porazom...

jedan od najvećih transfera na opčetku 80ih je prelazak legendarnog bake sliškovića iz veleža u hajduk.. baka je svojim bohemskim ponašanjem , i apsolutnom genijalnošću na terenu osvojio splićane i postao ikona kluba.u 80ima hajduk nije osvojio niti jedan naslov, ali je osvojio dva kupa, od kojih je prvi osvojen upravo bakinom genijalnošću , naime zabio je u finalu golmanu ivkoviću izravno iz kornera za pobjedu 2:1.. u sljedećoj sezoni hajduk je završio na drugom mjestu ali je u zlatku vujoviću imao najboljeg strijelca sa postignutih 25 golova.

1987. godine pod vodstvom joška skoblara hajduk osvaja novi kup, a osvajanje ovog trofeja proslavilo je golmana varvodića, koji je i u polufinalu i u finalu protiv rijeke obranama penala donio slavlje hajdukovcima, a sebi nadimak - rambo..

8.5.1991. hajduk osvaja posljednji trofej u bivšoj državi , bili su nasred marakane, u napetoj atmosferi pobjedili najbolju momčad europe - crvenu zvezdu sa 1-0 golom alena bokšića, te tako trofej maršala tita ostaje u hajdukovim vitrinama, ali i oko toga trofeja se stvorila velika fama, naime dugo se nije znalo gdje se nalazi...

eto ,toliko o hajduku za sada....
u sljedećem postu predstavljam hajdukovog najvećeg rivala - dinamo...

pozdrav!

1 komentar:

  1. Pozdrav svima vama pozdrav. Zovem se Marie Alice, želim iskoristiti ovu sjajnu zlatnu priliku da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam nedavno primio zajam od 60000 eura. Prije sam nešto tražio zajam i oni su me kasnije prevarili. Pokušao sam ponovno i upoznao sam ženu poput mene koja mi je bila spremna i voljna pomoći da dobijem kredit uz kamatnu stopu od 2%. Rečeno mi je da je zajmodavac i žena kojoj vjerujem, pa sam odlučio kontaktirati s njom i dala mi je priliku da podnesem zahtjev za kredit od njene tvrtke koji sam lako dobio, ali objašnjenje je da sam svoj dobar kredit dobio dobro zdravlje i s manje stresa. Ako ste zainteresirani za zajam, možete joj se obratiti putem e-maila: (vladimirafinancialinvestment@gmail.com) (WhatsApp: +16014560144)

    OdgovoriIzbriši