ovako su izgledale tribine svih stadiona skoro na svakoj utakmici.........

ovako su izgledale tribine svih stadiona skoro na svakoj utakmici.........
ovako su izgledale tribine svih stadiona skoro na svakoj utakmici.........

nedjelja, 9. listopada 2011.

DINAMO

 o dinamovoj povijesti postoje mnoge nedoumice a naravno najveća je ona o vremenu osnutka.. dinamo kao dinamo osnovan je 9.6. 1945. godine u prostorijama "elektre" u gundulićevoj ulici. ondašnji komesar komunističke partije ivica medarić predlođio je ime dinamo , koje je i prihvaćeno. odmah je stvorena jaka ekipa jer su u klub pristupile najveće zvijezde građanskog (urch,wollfil, kokotović, lešnik , jazbinšek, cimermančić, pleše, antolković, belošević i rajss od seniora , te juniori bučar , ferković , čonč , režek...) i HAŠK-a (čajkovski, kacjan , lojen i peričić) te legendarni trener građanskog martin bukovi.dinamova boja dresova odmah je postala plava kakvu je imao i građanski , ali i svi klubovi koji su nosili ime dinamo po europi i rusiji - osim onog u bukureštu... e sada ovako..službeni stav kluba, a i moje mišljenje je takvo, je da je dinamo nasljednik tradicije građanskog, naime građanski je prisilno ugašen u svibnju 1945, točnije 19.5. nakon što je u svojoj posljednjoj utakmici pod tim imenom 1.5. upisao i posljednju pobjedu...velika većina igrača je prešla u dinamo koji je osnovan, dakle, samo 20 dana nakon gašenja građanskog, prešao je i trener, nekoliko članova uprave, gotovo svi navijači su počeli navijati za dinamo, grb dinama je jako sličan onom građanskog..u iti je na grbu samo promjenjeno slovo, umjesto velikog slova G stavljeno je malo d.....

 dakle po meni je to tako pa ću ja ovdje malo kotač vremena zavrtiti unazad i zaustaviti se u 1911. godini..

hrvatska je tada bila pod austro - ugarskom vlašću i zagrebom je krenula priča da mađari  osnivaju klub u zagrebu koji će biti član mađarskog saveza, pošto je to bilo neprihvatljivo jer je je postojao hrvatski sportski savez.  to je među mladim hrvatima probudilo inat te te su odlučili prije mađara osnovati klub.
i to se dogodilo 26.4.1911. godine, a prvi predsjednik je postao andrija mutafelja izabran na skupštini u kavani na preradovićevom trgu.klub je dobio ime "prvi hrvatski građanski športski klub zagreb (1.hšk građanski zagreb).


prvu utakmicu odigrali su protiv tada najvećih rivala, kluba zagrebačkih studenata - HAŠK-a i izgubili sa velikih 5:1, što je bilo i očekivano jer su haškovci već godinama ostvarivali dobr rezultate u utakmicama sa mađarima i  englezima..

s vremenom je građanski, koji je bio klub širokih masa za razliku od HAŠK-a, pomalo sustizao svoje rivale,te stvorio nova rivalstva, prije svih sa splitskim hajdukom, a zatim i sa beogradskim BSK-om.

1912. godine građanski nastupa u prvenstvu hrvatske i slavonije i osvaja treće mjesto od 6 momčadi, da bi sljedeće godine odustao od natjecanja zbog ratne situacije.. sljedi period bez službenih natjecanja od 1919. godine kada kreće liga zagrebačkog nogometnog podsaveza gdje 10 godina za redom osvaja prvo mjesto. 1923. godine sudjeluju u prvom prvenstvu jugoslavije gdje u prvom koli pobjeđuju ljubljansku iliriju sa 2:1, zatim se voljom ždrijeba kvalificiraju u finale gdje u dvije utakmice pokazuju da su osjetno bolja momčad od sarajevskog SAŠK-a sa 1:1 i 4:2.. u tom naslovu su sudjelovali igrači vrđuka, mesić, vragović, bažant, pasinek, rupec...a trener je bio englez artur gaskel..zanimljivo je da su građanski od tog prvog prvenstva jugoslavije ,pa sve do ukidanja kluba stalno vodili strani treneri..
također te godine purgeri su otišli na turneju po španjolskoj gdje su upisali pobjede protiv atletic bilbaoa i barcelone..


sljedeći naslov se čeka do 1926. godine kada u finalu pobjeđuju beogradsku jugoslaviju sa 2:1 te tako uzvraćaju za poraz u finalu godinu ranije od 3:2..u tome naslovu sudjelovali su mihelčić , babić , rupec, ivančić, cindrić , hitrec...a vodio ih je austrijanac josef brandstater..u toj sezoni građanski je imao strašnu gol-razliku , u samo tri utakmice zabili su čak 16 golova, a primili samo 2..

sljedeći naslov stiže 1928. godine kada u 5 utakmica prvenstva građanski upisuje 4 pobjede i jedan remi uz gol razliku 12:3, a istaknuti igrači su mihelčić , babić, cindrić , gmajnički, kralj , remec, kovačić..a trener je mađar imre poszony..

sljedi duga suša bez trofeja za građanski sve do pojave legendarnog trenera bukovija, također mađara, i sjajne generacije na čelu sa jazbinšekom i cimermanićem u kojoj su još bili antolković , lešnik, kokotović , đanić, kovačević i medarić..da onaj medarić koji je predlođio ime dinamo 10ak godina kasnije.. ta generacija osvaja naslov u sezoni 1936/37. sa čak 8 bodova ispred hajduka,BSK-a i SK jugoslavije.
novi naslov stiže 1940, i to je posljednje prvenstvo igrano u staroj jugi, dakle građanski je osvojio prvo i posljedne prvenstvo..uz staru ekipu su se još priključili brozovič, belošević i matekalo a trener je ostao isti..

raspadom jugoslavije građanski se uključuje u prvenstvo NDH-a i 1943 postaje prvak, a ekipi se priključuju glaser, lechner i wolfl...

tada sljede poznati događaji gašenja kluba i svega što sam već prepričao na početku..

nakon rata dinamo ima odličnu ekipu već iskusnih igrača i osvaja naslov ispred hajduka i partizana u sastavu koji prilično podsjeća na onaj građanskog..cimermančić, čajkovski, jazbinšek, wolfl, horvat, pleše.. samo se trener do tada već promjenio pa je sada to bio austrijanac karl mutsch..a glavna zjezda momčadi je bio sjajni wolfl koji je bio prvi strijelac prvenstva sa 22 gola, čime je potvrdio sjajnu formu iz sezone prije kada je zabio čak 28 golova, te naravno bio također najbolji strijelac..


novi naslov dinamo čeka četiri godine a donose mu ga majerović , čonč, crnković , banožić , čajkovski ,benko, horvat , osojnjak...pod vodstvom trenera jazbinšeka..a osvojen je sa samo bodom više od partizana, uz impresivniu gol - razliku od čak +50.. nakon toga sljede tri godine prosječnosti do nove titule 1958. godine..a tada sljedi pakao za navijače dinama kojih je sve više jer dinamo postaje simbol hrvatstva, pa se tako mnogi kroz dinamo usprotivljuju tadašnjem ražimu, a zbog toga klub i ispašta na rezultatskom planu, jer mu jednostavno nije dopušteno pošteno natjecanje..
najbolji dokaz tomu je činjenica da su modri igrali finale kup velesajamskih gradova 1963. i osvojili isto natjecanje 1967. godine pobjedivši engleski leads united u finalu..dok u nacionalnom prvenstvu nisu mogli niti blizu naslovu..vrhunac dinamovih muka su bile sezona 68/69. i 78/79. .. u prvom slučaju je dinamo prokockao 5 bodova viška u odnosu na zvezdu u samo tri kola, a u drugom slučaju je hajduku poklonjen naslov prvakatako da je dinamu poništena regularna pobjeda u rijeci..naime, u prvom kolu prvenstva dinamo je u rijeci izgubio 2:1,ali je za riječane nastupio edmond tomić, koji je bio suspendiran zbog kartona. nogometni savez je tu utakmicu registrirao sa 3:0 za zagrepčane , ali u proljeće kada se vidjelo da bi dinamo mogao do naslova pod vodstvom trenera vlatka markovića, hajduk na čelu sa svojim najvećim predsjednikom ikad, vrši pritisak da se utakmica registrira pobjedom rijeke.. naravno to je i učinjeno te je na kraju hajduk odnio titulu zbog bolje gol - razlike..

4 godine nakon toga dinamo napokon osvaja naslov prvaka, to je vjerovatno najdraži trofej svim dinamovcima.. kultni naziv za to vrijeme je "dinamovo proljeće" čime se uspoređuje sa praškim i hrvatskim proljećem..tada je vladala nezapamćena euforija u zagrebu i među svim dinamovcima koju je majstorski zapalio miroslav ćiro blađević i koja je rezultirala toliko očekivanim naslovom..dinamo je te godine imao nevjerovatnih 42 000 članova po čemu je bio drugi klub na tome polju u europi iza nedodirljive barcelone..

sjajna ekipa koju znaju svi ljubitelji modrih predvodili su zajec, kranjčar, mlinarić,,ivković, vlak, deverić, braun, bračun, mustadanagić, cvetković , hadžić, bručić i najboli strijelac lige sa 19 golova - snješko cerin.....
evo te momčadi...
a evo i kako je maksimir izgledao na svakoj utakmici...


tada je u hrvatskoj veliku popularnost stekao i radijski voditelj ivo tomić, inače moj sugrađanin iz pleternice, sa svojim sjajnim dosjetkama i neskrivenom ljubavi prema zagrebačkim modrima.. tako je njegov komentar za velimira zajeca unišla u antologiju i kluba i radijskih prijenosa - zajec zeko dinamovo med i mljeko! slične izjave je imao za svakog od dinamovih igrača...

to je bio i posljednji naslov dinama u bivšoj državi, nakon kojega je potonuo u prosječnost sve do samog kraja države, kada je ponovno složena sjajna momčad predvođena zvonimirom bobanom i davorom šukerom, i koja je jedina držala korak sa zvezdom koja je tada bila na vrhuncu moći..da ćiro nije napravio najveću grašku u svojoj karijeri, a to bi se moglo proglasiti i najvećom greškom ikad napravljenom u nogometu na ovim prostorima, i otjerao roberta prosinečkog u zvezdu tko zna kako bi se povijest odvijala..

zadnje bitno što se dogodili za dinamo u bivšoj državi je dan koji dinamovi navijači smatraju početkom rata i osamostaljenja republike hrvatske.. dakle, 13.5.1990. na maksimiru se trebao igrati veliki derbi daleko najboljih ekipa u državi, ali navijači zvezde, delije, su počeli sa uništavanjem reklama na doljnjoj tribini na jugu, nakon čega su provalili na gornju tribinu i obračunali se sa malobrojnim navijačima dinama..nakon što milicija nije uopće reagirala na ovo, sa sjeverne tribina uljeću navijači dinama, bad blue bojsi i kreće opći kaos na stadionu..tada se uključila i milicija, koja je ,ironije li, tada slavila svoj dan i nastaju scene kao sa ratišta.. i tada se događa trenutak koji je moždai jedan od najkultnijih u klupskoj povijesti..
mladi dinamov kapetan, zvonimir boban, da bi obranio jednog navijača nogom udara milicajaca rafika ahmetovića i - odlazi u legendu..

utakmica nikada nije odigrana, a dinamo uskoro kao i ostali hrvatski i slovenski klubovi istupa iz lige...

evo , to je za sada to o dinamu..da bih zaokružio priču o velikoj četvorki idući post je o partizanu, a zatim sljede i ostali klubovi , počevši od onih koji su osvajali naslove...
između priča o tim klubovima ću ubacivati zanimljive priče o pojedinim prvenstvima, igračima, navijačima, europskim nastupima i slično...

nadam se da ste zadovoljni, vidim da ima dosta pregleda pa se nadam da će tako i ostati..
vidio sam na forumima nekim da se pojedinci žale da sam pristran, pokušavam ne biti ,pa ako netko tako nešto primjeti unaprijed se ispričavam, pokušavam pričati nakom što sve pročitam iz nekoliko izvora pa nekak odredim kako je realno stanje stvari..


pozdrav do sutra i priče o partizanu....

Broj komentara: 9:

  1. imaš li kakvih materijala o ex yu ligi,video ili slika

    OdgovoriIzbriši
  2. ima ih more na you tubeu...staviti ću linkove pa posledaj..ali to kada dođem do pojedinačnih utakmica..

    OdgovoriIzbriši
  3. osim you tubea,imaš li slika ili videa ili znaš nekoga da ima

    OdgovoriIzbriši
  4. imam nešto slika sa kraja 80ih, uglavnom vezanih za dinamo..a tko ih ima neznam...što te točno zanima?

    OdgovoriIzbriši
  5. zanimaju me utakmice iz ex yu lige i slike

    OdgovoriIzbriši
  6. neredi 13.05.1990. na maksimiru su počeli nakon šta su navijači Dinama počeli gađat delije sa kamenjima, i mislin da je to sve bilo iscenirano

    OdgovoriIzbriši
  7. Pozdrav svima vama pozdrav. Zovem se Marie Alice, želim iskoristiti ovu sjajnu zlatnu priliku da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam nedavno primio zajam od 60000 eura. Prije sam nešto tražio zajam i oni su me kasnije prevarili. Pokušao sam ponovno i upoznao sam ženu poput mene koja mi je bila spremna i voljna pomoći da dobijem kredit uz kamatnu stopu od 2%. Rečeno mi je da je zajmodavac i žena kojoj vjerujem, pa sam odlučio kontaktirati s njom i dala mi je priliku da podnesem zahtjev za kredit od njene tvrtke koji sam lako dobio, ali objašnjenje je da sam svoj dobar kredit dobio dobro zdravlje i s manje stresa. Ako ste zainteresirani za zajam, možete joj se obratiti putem e-maila: (vladimirafinancialinvestment@gmail.com) (WhatsApp: +16014560144)

    OdgovoriIzbriši
  8. SVJEDOČANSTVO KAKO SAM DOBIO KREDIT OD 2% KOLATERA. Trebate li kredit? Jeste li u dugovima? Da li želite da pokrenete posao i potreban vam je kapital? Trebate zajam ili financiranje iz bilo kojeg razloga? Ovdje imate pravu lokaciju za svoja rješenja kredita! Preporučujem (kreditne kreditne institucije) svima vama. Nude zajmove svima koji su zainteresovani da dobiju bilo koju vrstu kredita. Pozajmili su mi iznos od 36.000 dolara sa ILI bez kolaterala po stopi od 2%. Nude sve vrste kredita, čak i sa lošim kreditnim rezultatom. Njihove usluge uključuju kredite za obrazovanje, zajam za automobil, zajam za kamione, zajam za refinansiranje, osigurani i neobezbeđeni zajam, lični zajam, zajam za konsolidaciju duga, poslovni zajam, hipotekarni zajam, stambeni zajam, studentski zajam itd. Molimo Vas da nam pišete na Whatsapp broj: +393512640785 ili : +393509313766
    ili :+393512114999. email: loancreditinstitutions00@yahoo.com
    molim vas, ja sam referent koji uzima moj kredit od njene kompanije.

    OdgovoriIzbriši