ovako su izgledale tribine svih stadiona skoro na svakoj utakmici.........

ovako su izgledale tribine svih stadiona skoro na svakoj utakmici.........
ovako su izgledale tribine svih stadiona skoro na svakoj utakmici.........

ponedjeljak, 3. listopada 2011.

početci nogometa na ovim prostorima

dakle svi znamo,nadam se, da su tu predivnu igru izmislili englezi..barem u ovom obliku..znači 1863. godine englezi su osnovali svoj nogometni savez i napisali pravila igre...krovna nogometna organizacija FIFA osnovana je u parizu 1904. godine..
toliko o općenito nogometu...idemo na našu primarnu temu...

krenuti ću sa hrvatskim nogometom..Prva nogometna utakmica u Hrvatskoj odigrana je 1873. godine u Rijeci.  u njoj su sudjelovali samo engleski mornari, a ne i lokalno stanovništvo. Zato se za početak nogometa u Hrvatskoj uzima 1880. godina, kada je u Županji skupina lokalnih mladića zaigrala upravo protiv Engleza, koji su na tom području radili na eksploataciji hrastovih šuma. Nogometna lopta s kojom se igralo i danas je sačuvana u Županji.
Prvi nogometni klub u Hrvatskoj je zagrebački PNIŠK, osnovan 1903. godine. Ubrzo su postignuti i prvi uspjesi pa je već 1913. godine HAŠK svladao momčad engleskog Northern University sa 1:0, a u to su doba Englezi smatrani za apsolutno nepobjedive vladare europskog nogometa.
1912. godine odigrano je i prvo, ali i posljednje prvenstvo Hrvatske i Slavonije, koje su tada još bile u sklopu Austro-Ugarske. ali nije dovršeno, u ligaškom dijelu vodio je HAŠK ispred Concordije, no te su dvije momčadi trebale odigrati i utakmicu za prvaka, što su igrači HAŠK-a odbili. Prvak nikada nije proglašen.Po osnutku Kraljevine Jugoslavije, prvo državno prvenstvo odigrano je 1923. godine a osvojio ga je Građanski iz Zagreba.
                                                         


Srbija je nogomet upoznala u proljeće 1896. Židov Hugo Buli po povratku sa školovanja u Njemačkoj donio je u Beograd prvu nogometnu loptu. Suvenir iz studentskih dana nije smjestio među dragocjenosti donijete iz Berlina, već je loptu odnio prijateljima iz Beogradskog gimnastičkog društva "Soko"

Prvi nogometni klub osnovan je na početku dvadesetog stoljeća, ali nedoumica je kome pripada takva čast. U Subotici je 3. svibnja 1901. osnovan Sportski atletski klub "Bačka". Više od dvije godine kasnije, točnije 14. rujna 1903. u Kragujevcu je rođena "Šumadija". Očito je subotički klub stariji, međutim, plahovita povijest je pomrsila konce. U vrijeme osnutka "Bačke", Subotica je bila u sastavu Austro-ugarske monarhije. Kragujevac je, međutim, bio na srpskoj tlu. Na kraju, preostalo je samo da se posegne za terminološkim driblingom: "Bačka" je najstariji klub u Srbiji, a "Šumadija" najstariji srpski klub. Prvu utakmicu reprezentacija Srbije odigrala je 19. svibnja 1911. i od HAŠK izgubila 0:8. Već sljedećeg dana, 20. svibnja, odigrala je i drugi meč protiv istog protivnika i poražena je 0:6.
18. travnja 1919. na sastanku u Zagrebu osnovan je Jugoslavenski nogometni savez , za prvog predsjednika JSN imenovan je Hink Virt, a u upravu su ušli predstavnici glavnih centara.
                                                                         

idemo dalje...znači na su redu slovenci i njihiva nogometna povijest..

ljeta gospodnjeg 1869. u slovenske škole pod tjelovježbom se uvodi igra s loptom 'žogobitva', iago nije bilo preciziranih pravila igre..nakon nekoliko godina mjenja mu se ime u engleski nogomet i postaje najpopularniji sport u sloveniji.tek 1909. godine gospodin stanko bloudek je iz praga donio prava pravila nogometa i od tada se kvalitetnije organiziraju prvi klubovi u ljubljani,mariboru,koperu i drugim većim gradovima.1910. godine ljubljnski đaci su osnovali đački nogometni klub "hermes" ali pošto su imali probleme sa policijom oko organizacije utakmica nisu uspešno djelovali.
9.3. 1911. godine u gostioni "roža" u ljubljani je službeno osnovan prvi slovenski nogometni klub "ilirija".
prvu utakmicu u sloveniji su odigrala upravo ta dva kluba i đaci su pobjedili čak 18:0..uprava ilirije na čelu sa dr. ivanom lahom,uglednim piscem, je odlučila privući igrače hermesa u svoj klub...nakon nekog vremena praktično svi igrači su prešli u iliriju te su se zbog toga i sve većih problema đaka sa policijom ta dva kluba ujedinila u iliriji 1913. godine.
tek 1919. godine,kada je i osnovan slovenski nogometni savez,po završetku 2. svjetskog rata se masovnije počinju osnivati klubovi po ostalim gradovima, tako su 1920. godine u ljubljani mladići protjerani iz obalnog područja slovenije osnovali ASK Primorje koje je kasnije postalo najveći rival iliriji.1935. godine odlukom gradonačelnika ovi klubovi se sjedinjuju.
                                                                               

o početcima najljepše igre na svijetu u bosni i hercegovini...

znači ovako je počelo...1908. godine u grad na neretvi,mostar donešena je prva lopta...iste godine su krenula i prva natjecanja, a već do početka1. svjetskog rata osnovani su klubovi u mostaru, sarajevu , banjoj luci, tuzli, zenici i bihaću..
nogometni savez sr republike BiH osnovan je 1919. godine i bio je dio tadašnjeg fudbalskog saveza SFRJ..

 Prvi osnovani klub na prostorima BiH bila je srednjoškolska momčad sarajevske Gimnazije 1908. godine, te vrlo brzo nakon toga mjenja ime u "osman". Nakon osnivanja prve momčadi, ubrzo se formiraju nacionalni klubovi srpska FK Slavija, hrvatski SAŠK, muslimanski ŠK. Otpor nacionalnim klubovima pružaju radnici Željeznice, tako da je prva multietnička radnička momčad osnovana 1912. godine, a zvala se Sarajevo–Hajduk, ubzo i taj klub mjenja ime u "željezničar"..
                                                                                   


makedonski savez je osnovan 14. kolovoza 1949. u Skoplju, u sklopu Nogometnog saveza Makedonije Jugoslavija. po samoj godini osnutka saveza jasno je da je ova igra u makedoniju stigla dosta kasnije negu u ostale zemlje u regiji.Najstariji klub u makedoniji je fk napredak iz kičeva, a najpopularniji vardar, jedini makedonski klub koji je osvojio jugo ligu.
                                                                       

povijest crnogorskog saveza počinje nedavno, osamostaljenjem države od srbije osamostaljuje se i savez,te u aktualnim kvalifikacijama bilježi velike uspjehe.Prvu loptu u Podgorici donio je 1909.godine Aleksin Milner,predstavnik jedne trgovačke firme iz Engleske. ubrzo su osnovani i prvi klubovi ROSK NJEGOŠ, Balkan i Balšić. Dana 26. siječnja 2007, Crnogorski savez primljen je u punopravno članstvo UEFA-e,  i odigrao svoju prvu prijateljsku utakmicu protiv Mađarske 24. ožujka 2007 u Stadionu Pod Goricom u Podgorici ,  u kojoj je zabilježila 2-1 pobjedu.  Dana 31. svibnja 2007, Crna Gora primljena je kao 208. članica u FIFA-u.
                                                                                                         
evo kratko upozavanje sa početcima najljepše igre na svijetu u zemljama bivše države je gotovo...u idućem postu pišem o najboljim klubovima i njihovim uspjesima...

Broj komentara: 11:

  1. А што написа НОГОМЕТ да ми је знати ? Могао си само за Хрватску да напишеш ногомет а за остале се зна да играју Фудбал !!!

    Каква је разлика између Ногометаша и Фудбалера ?
    Па фудбалери иду на Сведска и Европска првенства а ногометаши остају кући да науче фудбал !!!

    Молим аутора да преради ово мало ништа лично , али већ у старту губиш читаоце и публику !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na koja to svjetska i evropska idu "fudbaleri"?? 😁😁😁

      Izbriši
  2. ha..ok,evo može i fudbal... tako svejedno, bitno je prijatelju da znamo na što se misli...hrvat sam pa mi je naravno nogomet u rječniku, nadam se da to neće biti problem..onda bih trebao i na makedonskom pisati ,i slovenskom..

    OdgovoriIzbriši
  3. Svi znaju što je nogomet ali svi ne znaju čirilicu, i nisi fer

    OdgovoriIzbriši
  4. Super članak o nogometu, uvijek sam voljela dresove na nogometašima

    OdgovoriIzbriši
  5. Ahahahaahhah de ovo su lazi uvijek kao mali sam sluo price da je hakduk prvi nogometni klub na ovom podrucju,a prva lopta je bila u zupanji a danas su svi zeljni slave pa izmisljaju datume tako da ovo je sve glupost

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ti ne znas citati ili samo ne razumijes sta si procitao? Nikada nitko nije rekao da je hajduk prvi klub, stvarno mi nije jasno tko ti je tu pricu ispricao ali te dobro slagao!

      Izbriši
    2. Ti ne znas citati ili samo ne razumijes sta si procitao? Nikada nitko nije rekao da je hajduk prvi klub, stvarno mi nije jasno tko ti je tu pricu ispricao ali te dobro slagao!

      Izbriši
  6. Trebate li zajam?
    Tražite financije?
    Tražite zajam za povećanje svoje tvrtke?
    Sve što trebate učiniti je da nas kontaktirate za više informacija o tome kako započeti i dobiti kredit koji želite. nudimo sve vrste zajmova i osobnih i poslovnih kredita po najnižoj kamatnoj stopi od 3% kratkoročnih i dugoročnih uvjeta naš proces dobivanja kredita iz naše tvrtke je brz i jednostavan kontaktirajte nas danas putem e-maila: sawda.finance@gmail.com
    Nazovite nas ili dodajte nas na aplikaciju +1 (518)504-9442


    Do you need a Loan?
    Are you looking for Finance?
    Are you looking for a Loan to enlarge your business?
    All you have to do is to contact us for more information on how to get started and get the loan you desire. we offer all kind of loans both personal and business loan at a lowest interest rate of 3% short and long terms base our process of getting a loan from our company is fast and easy contact us today via Email: sawda.finance@gmail.com
    Call or add us on what's app +1(518)504-9442

    OdgovoriIzbriši
  7. Fk Ljuboten is Tetova je formiran 1919 I nastariji he u makedoniji

    OdgovoriIzbriši
  8. Aladdin 2-0 - Ali Babah No 2 - Aladdin 1st in the
    Aladdin air jordan 18 retro red super 2-0. The first, to the third, in where to find air jordan 18 retro red the beginning, is the story of King Ali Babah. 바카라 커뮤니티 This, in a what is the best air jordan 18 retro varsity red world where no how to get jordan 18 white royal blue one is really involved

    OdgovoriIzbriši