ovako su izgledale tribine svih stadiona skoro na svakoj utakmici.........

ovako su izgledale tribine svih stadiona skoro na svakoj utakmici.........
ovako su izgledale tribine svih stadiona skoro na svakoj utakmici.........

četvrtak, 6. listopada 2011.

prvenstva od 1970. do raspada jugoslavije

u prošlom postu završio sam sa sezonom 69/70. u kojoj je prvak bila crvena zvezda , koju na tronu nasljeđuje hajduk koji je bio uspješniji za tri boda od željezničara koji je tada imao najjaču ekipu u svojoj povijesti , a isto tako i najboljeg strijelca prvenstva - jankovića , koji je kao i hajdukovac nadoveza zabio 20 golova.

u sljedećoj sezoni željo potvrđuje talent te generacije osvojivši naslov prvaka iako je domaće utakmice igrao na koševu a ne na svojoj grbavici. razlika na kraju je bila 2 boda , a odlučivalo je posljednje kolo u kojem je željezničar usred beograda pobjedio partizana sa velikih 4:0. najbolji strijelac prvenstva sa čak 33 pogotka je bio santrač iz OFK-a koji je sezonu završio na trećem mijestu, a iz lige su ispali radnički kragujevac i maribor, a zamjenili su ih bor i spartak subotica.

sljedeće prvenstvo, 72/73;osvaja zvezda sa 6 bodova prednosti u odnosu na velež. zvezdu je do naslova svojim golovima vodio lazarević koji je, kao i santrač, zabio 25 golova. iz lige ispadaju spartak subotica i sutjeska , a ulaze proleter zrenjanin i zagreb.

sljedeća dva naslova odlaze splitskim bilima, prvo zahvaljujući boljoj gol-razlici od veleža, a drugo sa prednosti od 2 boda ispred vojvodine. u sezoni 73/74 iz lige ispadaju zagreb i borac, koji se već u idućoj sezoni ponovno vraća u prvu ligu , dok u toj sljedećoj sezoni uz njega ulazi i budućnost ,a ispadaju bor i proleter. najbolji strijelci su bili u prvoj sezoni slovenac popivoda(17 golova) iz olimpije, a u drugoj đorđević iz partizana i zvezdaš savić.

75/76. naslov hajduku za jedan bod odnosi partizan predvođen bjekovićem koji zabija 24 gola u sezoni. iz lige su ispali vardar i radnički a vraćaju se zagreb i napredak kruševac.

76/77. zvezda ponovno osvaja naslov, ovaj put dominantnije nego ikad, sa čak 9 bodova više od drugo plasiranog dinama , a ima i najboljeg strijelca sezone filipovića sa 21 golom. isali su željezničar i napredaka prvi puta u prvoligaško društvo ulaze trepča iz kosovske mitrovice i osijek.

77/78. partizan je preuzeo titulu sa 5 bodova više od zvezde a sarajevo je u saviću imalo najboljeg strijelca lige. ove sezone ispadaju trepča i čelik a ulaze željezničar i napredak kruševac.

sljedeće prvenstvo je jedno od kontroverznijih i o njemu ću još pisati, na kraju je naslov pripao hajduku koji je kao i dinamo imao  50 bodova , 9 više od zvezde na trećem mjestu, ali i bolju gol - razliku za 5 golova. najbolji strijelac lige je ponovno savić ,ali sada onaj zvezdin sa 24 gola. iz lige ispadaju OFK i zagreb, a te godine je borba za opstanak bila najžešća, zagreb je na kraju imao 28 bodova, a čak 5 klubova, među kojima i partizan , 29...

sljedeća dva naslova odlaze u zvezdine prepune vitrine..79/80 drugo je bio sarajevo predvođeno najboljim igračem u njegovoj povijesti - safetom sušićem koji je zabio kao i kostić iz napretka 17 golova. ispali su osijek i čelik a unišli OFK i zagreb. u sezoni 80/81. pratnja zvezdi je bio hajduk, ali crveno - beli su bili bolji za 2 boda..u obje sezone treće mjesto zauzeo je radnički iz niša.u toj sezoni ispadaju borac i napredak a uz povratnika nakon sezone osijeka ulazi i tetex tetovo.

sezona 81/82 nakon pune 24 godine donosi naslov prvaka u nekad najuspješniji nogometni grad - zagreb. dinamo pod vodstvom legendarnog ćire i ubojitog strijelca snješka cerina osvaja naslov sa 5 bodova više od zvezde. tetovo je u prvoj ligi plesalo samo jedno ljeto i zu zagreb ponovno ispada. nasljedili su ih galenika zemun u vinkovački dinamo koji je prvi puta unišao u prvu ligu..

dinamov nasljednik na tronu je partizan koji je hajduku i dinamu pobjegao za 2 boda, cerina je nasljedio zvezdin halilović sa 18 golova a ispali su beograd i galenika. novi prvoligaši postaju čelik i priština.

prvenstvo 83/84 osvaja zvezda sa 2 boda više od partizana , željezničara i rijeke.. ispadaju čelik i  olimpija, a od ispadanja vardar je spasio pančev sa 19 golova čime je postao najbolji strijelac.

sezone 1984/85. fk sarajevo osvaja svoj drugi naslov čime postaje prvi klub koji ije čaln velike četvorke koji ima više od jednog naslova.sarajevo je pobjeglo hajduku 4 boda unatoč tome što je hajduk imao najboljeg strijelca u vujoviću koji je postigao čak 25 golova. ligu napuštaju iskra i radnički a ulaze čelik i OFK.

sezona koja sljedi , 1985/86. je jedna od  najzanimljivijih u povijesti...uglavnom prvak je partizan zbog jednog gola bolje gol - razlike od zvezde .... ispadaju beograd i vojvodina ulaze spartak i radnički a najbolji strijelac je čop iz dinama vinkovci sa 20 golova. ovo prvenstvo se pokazalo kao kontroverzno jer su klubovi zaradili bodovne kazne za iduću sezonu, njih čak 12 je krenulo sa -6 bodova...

u sezoni 86/87 . imamo novog prvaka , skopski vardar je što zahvaljujući odličnim igrama što kazneneim bodovima postao prvak jugoslavije...i tako bi to bilo da nakon prvenstva ustavni sud jugoslavije nije poništio odluku o oduzimanju bodova...pa je ipak na kraju za prvaka proglašen partizan, a iz lige je , uz spartak koji svakako ispada, ispao vinkovački dinamo umjesto sarajeva. jedino što je u toj sezoni bilo "normalno" je najbolji strijelac - mihajlović iz željezničara sa 23 gola.
preporučam da ne propustite blog o ovom prvenstvu..kao uostalom niti jedan drugi :)

sezonu 87/88. najbolja je bila zvezda sa bodom više od partizana..ligu napuštaju priština i sutjeska a ulaze spartak i napredak , dok je najbolji strijelac milinković iz rada koji je svojim golovima jedva sačuvao svoju ekipo od ispadanja.

sljedeći prvak postaje vojvodina koja tako ponavlja uspjeh sarajeva i osvaja svoj drugi naslov.ispadaju napredak i čelik a u prvu ligu se vraćaju olimpija i borac banja luka. najbolji strijelac prvenstva sa 18 golova je bio davor šuker , koji je tako najavio blistavu karijeru. zanimljivo, u ovoj sezoni se nakon nerješenog rezultata pristupalo izvođenju penala i nakon kojih bi pobjednik dobio 1 bod..prvak vojvodina je imala čak pet osvojenih bodova na ovaj način, dok je rekorder bio rad sa 9 bodova.

sljedi dominacija zvezde predvođene piksijem stojkovićem koja je rezultirala ponavljanjem najveće razlike u bodovima u odnosu na drugoplasiranog, ovaj puta u odnosu na dinamo - 9 bodova. zvezda je tada već imala na okupu gotovo cijelu momčad koja će kasnije postati prvak europe i svijeta takko da je dominacija bila logična i očekivana. u sljedećoj sezoni u prvoj ligi nastupa 19 klubova tako da ispada samo vardar a ulaze zemun i proleter zrenjanin. najboljistrijelac lige postaje darko pančev koji je od zvezdinih 79 golova zabio čak  25.

ali u idućoj sezoni ruši sve rekorde i zabija nevjerovatnih 34 komada, a zvezda također nevjerovatnih 88 te tako ponovno dominantno postaje prvak sa 8 bodova prednosti pred dinamom koji je jedini, predvođen bobanom i šukerom, pružao otpor strašnoj momčadi crveno - belih..

o raspadu lihe, koji je usljedio nakon toga pišem u idućem postu...

nadam se da je zanimljivo ovo što pišem ,vidim da ima dosta posjeta,nadam se da će biti i više i da se vraćate kako bi čitali nove postove...

volio bih da ostavite komentare da znam što vas točno zanima, da li imate želju da o nečemu određenom pišem..imam plan obraditi jako puno tema, ali mogu promjeniti raspored ako imate želja...

vidjeli ste pokraj posta dvije ankete , pozivam vas da glasate..
trenutno među klubovima vodi hajduk ispred dinama i zvezde , a među igračima džajić ispred šukera , vukasa , prosinečkog i safeta sušića....


pozdrav do idućeg pisanja...

Broj komentara: 6:

  1. Zanimljiv blog, ali daj malo sredi boje, užasno bole oči od jako crne na LCD monitorima. stavi tamno sivu i poazadinu lijevo i desno isto malo svjetlije.

    OdgovoriIzbriši
  2. Odgovori
    1. Mijo,ne mogu da vjerujem da nema nista o najboljem BH klubu(mozda malo subjektivno)!Ali,FK Željezničar je klub sa tako velikom historijom i mora da ima mjesto i na ovom blogu.Takodje,u ovoj anketi,nema Ivice Osima...Molim te da se pobrines oko toga.Hvala!

      Izbriši
  3. neznam ko je pravio sve ovo ali da zaboravi da stavi Panceva Darka koji je bio 4 puta najstrelac u jednoj izuzetno jakoj ligi to je stvarno ili nepoznavanje fudbala ili ne znam sta ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. istina.. kiks..ali događa se.. nadam se da uskoro ponovno pokrećem blog, samo na drugoj adresi, tako da će ponovno biti anketa pa će pančev naravno biti na njoj.. ako ste čitali blog o vardaru jako puno prostora bilo je posvećeno njemu, znam jako dobro kakav je igrač bio..eto..nadam se da razumijete..

      Izbriši
  4. Pozdrav svima vama pozdrav. Zovem se Marie Alice, želim iskoristiti ovu sjajnu zlatnu priliku da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam nedavno primio zajam od 60000 eura. Prije sam nešto tražio zajam i oni su me kasnije prevarili. Pokušao sam ponovno i upoznao sam ženu poput mene koja mi je bila spremna i voljna pomoći da dobijem kredit uz kamatnu stopu od 2%. Rečeno mi je da je zajmodavac i žena kojoj vjerujem, pa sam odlučio kontaktirati s njom i dala mi je priliku da podnesem zahtjev za kredit od njene tvrtke koji sam lako dobio, ali objašnjenje je da sam svoj dobar kredit dobio dobro zdravlje i s manje stresa. Ako ste zainteresirani za zajam, možete joj se obratiti putem e-maila: (vladimirafinancialinvestment@gmail.com) (WhatsApp: +16014560144)

    OdgovoriIzbriši