ovako su izgledale tribine svih stadiona skoro na svakoj utakmici.........

ovako su izgledale tribine svih stadiona skoro na svakoj utakmici.........
ovako su izgledale tribine svih stadiona skoro na svakoj utakmici.........

petak, 7. listopada 2011.

CRVENA ZVEZDA

znači po onome što se službeno vodi kao osnutak crvene zvezde je da je priprema osnivanja kluba , koji je zamišljen kao omladinsko fiskulturno društvo koje bi bilo sastavljeno od sekcija raznih sportova..nakon priprema u drugom mijesecu, početkom trećeg, točnije 4.03. 1945. još uvijek u vrijeme rata, održana je osnivačka skupština kluba na adresi deligradska 27.  po pričama sudionika to je bila oronula zgrada sa razbijenim prozorima kroz koje se još uvijek čula jeka topova u daljini..

glavna rasprava povela se oko imena kluba, pa je između imena mladost,udarnik, torpedo , dinamo , lokomotiv i još nekoliko izabrano ime crvena zvezda. to ime su predložili slobodan ćosić i zoran vujović..

već istog dana klub je odigrao prvu utakmicu i ostvario prvu pobjedu, pobjeđena je ekipa Prvog bataljona Druge brigade KNOJ-a, a Crvena zvezda je slavila rezultatom 3:0. Prvi strelac za novonastali klub bio je Kosta Tomašević, koji je na tom susretu postigao ukupno dva pogotka, dok je jednom strelac bio Pečenčić. Crvena zvezda je svoj prvi susret odigrala u sastavu: Golubičić (Popadić), Stanković, Filipović, Jovanović, P. Veličković, Šapinac (Stokić), Spasojević, Tomašević, Pečenčić i Horvatović.


ta utakmica je odigrana na stadionu predratnog kluba SK jugoslavija , koji je dodjeljen zvezdi..Taj stadion se zvao "avala".....i ovdje kreću kontroverze.. naime, jedan dio ljudi koji se bavi povješću kluba drži da je zvezda nasljednik SK jugoslavije.. na osnovu čega?? pa evo na osnovu čega: 


06.08.1913. godine u restoranu "kasina" u beogradu osnovan je FK "velika srbija".. najzaslužniji za osnivanje kluba su danilo stojanović i BSK Beograd. stojaković je bio član BSK-a ali zbog svađe sa rukovodstvom napušta klub te iz inata osniva novi klub. "velika srbija" u prvoj utakmici gubi bas od BSK-a sa 2:0 a nastupili su u zelenim dresovima. početkom prvog svjetskog rata klub je prestao sa djelovanjem ,a nastavlja ga 1919. godine pod imenom SK jugoslavija. prvu utakmicu pod tim imenom odigrali su protiv engleskih mornara i pobjedili čak 9:0, a nastupili su u crvenim dresovima.
ubrzo nakon toga klub dobiva i svoj prvi grb , u kojem je važno istaknuti štit na vrhu, iz kojega je nastao današnji zvezdin grb.
sk jugoslavija je osvojila dva naslova prvaka stare jugoslavije , 1924. i 1925. , a pred sam početak drugog svjetskog rata mijenja ime u SK 1913 , da bi za najvećih ratnih strahota prestao sa radom, od 1941. do 1945.
osnivanjem zvezde te 45. godine , mnogi prijeratni igrači su prešli u nju te kao što sam napisao gore stadion je prešao u zvezdino vlasništvo..


ja neću suditi koliko je ovo dovoljno da bi se zvezda vodila kao nasljednik ovih klubova,uglavnom mnogo je poveznica...


idemo dalje, od 1945 zvzeda je rasla da bi vrhunac doživila 1991. u bariju i tokiju gdje je postala europski , odnosno svjetski prvak..


idemo po redu..dakle napisao sam kako je osnovana 1945. godine, nakon toga, već 1946. zvezda osvaja naslov prvaka srbije i kvalificira se u prvu jugoslavensku ligu, u kojoj na početku nema uspjeha, prve sezone završava na 3. mjestu iza partizana i dinama. sljedeću sezonu zvezda završava tek na 5. mjestu a zatim na drugom, sa 3 boda manje od partizana,ponovno drugi iza hajduka..


zatim dolazi sezona u kojoj zvezda uzima svoj prvi naslov prvaka jugoslavije i to kako!! tri kola prije kraja prvenstva zagrebački dinamo je gotovo siguran prvak, imao je5 bodova više od zvezde,a za pobjedu se dobivalo po 2 boda. 
tadadinamo u sarajevu gubi od sarajeva,  zatim sljedi derbi između dinama i zvezde i približavanje na samo jedan bod. u zadnjem kolu dinamo je odigrao 2:2 sa BSK-om a dan poslje zvezda je igrala sa partizanim, koji je u prvom dvoboju sezone pobjedio sa velikih 6:1... ipak u ovoj ključnoj utakmici zvezda pobjeđuje sa 2:0 i tako osvaja naslov prvaka zahvaljujući boljoj gol-razlici. dinamo je zabio 45 golova a primio samo 19, dok je zvezda zabila 50 a primila 21..od tih 50 postignutih, najbolji strijelac lige ,tomašević , zabija 16 golova.


sljedeći naslov zvezda osvaja u sezoni 1952/53. sa dva boda više od hajduka, a ponovno ima najboljeg strijelca , Živanovića sa 17 postignutih golova. ono što je možda i važnije od toga naslova je to da je oformljena nova uprava kluba koja ga je digla na višu razinu, a predvodio ju je legendarni "doktor O" - aco obradović. on i ostatak uprave okupili su prvu legendarnu zvezdinu generaciju u kojoj su igrali  beara , durković , stanković , popović , mitić, kostić , šekularac....
od sezone 55/56 do 59/60 samo je dinamo u sezoni 57/58 prekinuo seriju crveno - belih..uz ta 4 prvenstva, osvojena su i dva kupa..zatim sljedi pad u samo jedan naslov i jedan kup..to je najneuspješniji dio zvezdine povijesti  u bivšoj državi..


ipak , i u tom periodu u zvezdi su se događale velike stvari..1959. godine na mijestu već zastarjele "avale" počela je gradnja novog stadiona. stadion je otvoren 1963. godine kada je pobjedu nad rijekom od 2:1 gledalo 55 000 ljudi. stadion tada nije bio potpuno dovtšen, pa je rekord te sezone srušen protiv partizana kada je bilo 74 000 posjetitelja. kada je stadion potpuno dovršen primao je nevjerovatnih 110 000 gledatelja.Prvi gol na zvezdinoj “Marakani” postigao je Trifun Mihajlović, u susretu pionira zvezde i Jedinstva iz Zemuna, predigri prvenstvenog susreta s Rijekom. Prvi poznati, prvoligaški pogodak, djelo je Riječanina Vukoja, dok je prvi gol za seniorski tim Crvene zvezde postigao Dušan Maravić, na istoj utakmici. u toj prvoj sezoni na novom stadionu zvezda je prekinula sušu i osvojila duplu krunu, prvenstvo i kup..


1966. godine legendarni nogometaš iz 50ih postaje trener prve momčadi i tu kreće zvezdin povratak na vrh jugo nogometa.. miljanić je u prvi sastav pogurnuo mlade snage predvođene velikim draganom džajićem koji je nosio razliku u odnosu na ostale klubove..bilo je tu još sjajnih nogometaša poput ostojiića, dujkovića , đorića , karasija , aćimovića......oni su povezali tri naslova u nizu, zu to dva kupa..zvezda je igrala izrazito napadački nogomet sa puno golova..također je postala uspješna u europi i stvorila respektabilno ime, doguravši do polufinala kup prvaka, ali o europskim utakmicama ću pisati u drugom postu.. posljednju titulu pod miljanićem osvajaju u sezoni 72/73, a do tada je vrsni trener već u postavu uveo i neke nove klince, koji će poslje sudjelovati u pohodu na nove uspjehe..


kao i obično nakon odlaska takvog trenera dolazi do rezultatskog pada , pa tako tek nakon dolaska gojka zeca na klupu , 1977. slavi se novi naslov prvaka..
dragan džajić 1975. godine odlaz i francusku bastiu, a nasljeđuje ga vladimir petrović - pižon kao lider , zajedno sa savićem, stamenkovićem i filipovićem..


u sezoni 78/79 zvezda ponovno radi veliki uspjeh u europi, ulazi u finale kupa ueff-a , a sljedeće osvaja novi naslov prvaka, koji je sljedeće sezone i obranila. zatim nakon punih 11 godina ponovno osvaja državni kup pobjedivši u finalu prvaka dinama.


na novi naslov prvaka čekalo se do sezone 83/84 kada je ekipu ponovno preuzeo gojko zec.


događaje za vrijeme "slučaja šajber" ću opisivati u drugom postu pa ovdje to preskačem, a i onako je zvezda osvojila samo kup 85 ponovno pobjedivši dinamo u finalu..


važne stvari za klub događaju se 1986 godina kada predsjednik postaje dragan džajić i donosi novu energiju u klub, ali donosi i petogodišnji plan kojem je cilj - naslov prvaka europe!


i kreće se odlučno u provođenje toga plana , dovode se pojačanja kao što su dragan stojković, bora cvetković..malo nakon njih i binić , prosinečki , pančev, savičević , belodedić , mihajlović....


na novi naslov prvaka zvezdaši čekaju 4 godine , do sezone 87/88, a tada krećeserija koju je prekinula samo vojvodina pod vodstvom ljupka petrovića,koji je poslje prešao u zvezdu i odveo je na krov europe....


ovdje dolazimo do kraja, ostaje priča o pohodu na naslov prvaka europe i svijeta i dio o raspadu jugoslavije i posljedicama za zvezdu....


evo još slike najjače momčadi zvezde u povjesti....
prvo u bariju....


pa u tokiju.................






evo ga za sada toliko o zvezdi...sljedi pričao hajduku..........

1 komentar:

  1. svaka cast,moram pohvaliti objektivnost autora,jos jednom svaka cast...

    OdgovoriIzbriši