ovako su izgledale tribine svih stadiona skoro na svakoj utakmici.........

ovako su izgledale tribine svih stadiona skoro na svakoj utakmici.........
ovako su izgledale tribine svih stadiona skoro na svakoj utakmici.........

srijeda, 5. listopada 2011.

za vrijeme ratnih godina došlo je do logičnog raspada prvenstva i smanjenog interesa za nogomet u svim krajevima, ali iosnivanja mnogih liga i natjecanja , tako se splitski hajduk, koji je odbio sudjelovati u talijanskoj ligi u vremenu u kojem su split i dalmacija bili dio italije, natjecao u ligi banovine hrvatske ,te naravno bio prvak 1942. godine.isto tako splitski bili su odbili sudjelovati i u ligi NDH-a..

građanski je osvojio naslov prvaka NDH-a 1942. godine, a 1941 je također bio najuspješniji ali prvak nikada nije proglašen..tada dolazi po zagrebački nogomet kobna 1945. godina..1. 5. te godine građanski je odigrao svoju posljednju utakmicu pobjedivši "radničko predstavništvo" 4:1 , da bi 19.5. dekretom komunističkih vlasti bio ukinut,a sva pismohrana uništena, tako da se mnogi podatci znaju samo iz sjećanja tadašnjih igrača i navijača. o ovom dijelu povijesti će biti zaseban post..

u srbiji je rat bio najžešći , tako je u njemačkom bombardiranju BSK ostao bez stadiona, a uskoro je i ugašen, da bi 1945. godine ponovno pokrenut kao FK metalac, ali nikada se nije vratio na staze stare slave , između ostalog i iz razloga što je jugoslavenska armija osnovala svoj klub, partizan , u kojeg su po zapovjedi morali doći i igrači ugašenih zgrebačkih  klubova - građanskog, hašk-a i concordije. naravno tu su bili i najbolji igrači BSK-a tako da oslabljeni BSK, odnosno metalac nije imao šanse. naravno ,s obzirom na to da je klub ugašen, pa naknadno osnovan postoje razmimoilaženja u tome da li je današnji OFK- beograd zaista pravi nasljednik BSK-a, ili je metalac (poslje promjenjeno ime i OFK) zaseban klub. čak postoji i teorija po kojoj je nasljednik BSK-a partizan, jer je njegov stadion otprilike na mjestu gdje je bio BSK-ov.. po toj teoriji crvena zvezda je nasljednik SN Jugoslavije , također uspješnog kluba u prošlosti..

o ovoj temi u nekom od idućih postova...

nakon rata kreće prvo prvenstvo nove jugoslavije , igra se po kup sustavu a sudjelovale su reprezentacije država plus reprezentacija JNA i vojvodine.. prvak je postala srbija pobjedivši u finali JNA rezultatom 1:0.to je bilo posljedne prvenstvo koje se igralo po kup sustavu ,te se u idućoj sezoni u prvoj ligi natječe 14 klubova a ispred zagrebačkog dinama naslov osvaja partizan.


sljedeće sezone dinamo preuzima primat i osvaja prvi naslov pod tim imenom, ispred hajduka. u te dvije sezone u dinamu je briljirao franjo "mara" Wolfli sa ukupno 50 golova..

sezona 1948/49. prvenstvo završava tako da su na čelu ljestvice klubovi velike četvorke , prvak je bio partizan , druga crvena zvezda ,treći hajduk i četvrti dinamo.iz lige su ispali sloga novi sad i ponziana iz trsta, a novi prvoligaši postali su sarajevo i spartak subotica..najbolji strijelac prvenstva je bio hajdukovac matošić sa 17 golova.

sezonu 49/50. najbolji je bio hajduk završivši prvenstvo bez poraza, vice prvak je zvezda a ligu napuštaju  naša krika iz zemuna i titogradska budućnost, a s obzirom na povećanje lige na 12 klubova ulaze vojvodina, borac iz banjaluke , mačva šabac i napredak iz kruševca. najbolji strijelac lige je ponovno postigao 17 golova a ovaj puta je to uspjelo valoku iz partizana.

sljedeći prvak je zvezda koja je postala prvak zahvaljujući boljoj gol-razlici u odnosu na dinamo, a zvezda je imala i najboljeg strijelca prvenstva - tomaševića sa 16 golova.u prvoj ligi su zagreb , vardar skopje i rabotnički skopje zamjenili borca,spartaka i napredak.

u sezoni 51/52. igra se u dvije grupe od po 6 klubova, svatko sa svakim dvije utakmice, zatim se spajaju i igraju protiv druge grupe sa svakim po jednu utakmicu..pobjednici grupa su bili zvezda i dinamo ,da bi na kraju prvak postao hajduk. iz lige ispadaju mačva i rabotnički a ulaze mostarski velež i spartak subotica. najbolji strijelac je BSK/OFK-ov jocić sa 13 golova..

iduće prvenstvo ponovno osvaja zvezda ispred hajduka, uz to imajući i najboljeg strijelca - živanovića sa 17 pogodaka u prvenstvu..ispali su velež i zagreb a liga se ponovno proširuje te ulaze proleter zrenjanin, radnički beograd , odred ljubljana i rabotnički skopje. tu ligu sa 14 klubova osvaja dinamo sa bodom više od partizana,  dok trećeplasiranu zvezdu nije moglo više pogurnuti ni 21. gol sjajnog bobeka. iz lige ispadaju odred i rabotnički , a ulaze željezničar i zagreb.

u sezoni 54/55 prvak postaje hajduk predvođen velikim bajdom vukasom koji je postigao 20 golova, koliko i tomašević iz zvezde i marković iz bsk-a. iz lige su ispali vardar i do tada stalni prvoligaš zagrebačka lokomotiva , a ulaze ponovno velež i budućnost.

sljede dva naslova crvene zvezde predvođene ognjanovićem , a lokomotiva se nakon brzog povratka ponovno oprašta od prvoligaškog statusa, ali ovaj puta -zauvjek(barem što se tiče jugo lige)..u sezoni 56/57. drugo mjesto osvaja vojvodina koja je imala i prvog strijelca liga sa 21 golom , to je bio veselinović , koji je i iduće sezone ponovno najbolji topnik lige , ovaj puta sa čak 28 golova!

sezonu 57/58. pobjednik je dinamo sa 4 boda ispred partizana , a strašni veselinović je ponovno najbolji strijelac sa 19 golova. na kraju ove sezone po prvi puta u prvu ligu ulazi rijeka, zajedno sa sarajevom.
sljedeće dvije sezone ponovno vlada zvezda na čelu sa kostićem koji postiže 25 golova u prvoj i 19 u drugoj sezoni..u toj prvoj sezoni zvezda je postala prvak zahvaljujući boljoj gol-razlici od partizana, a ispali su vardar i željezničar, a novi prvoligaši postaju OFK i sloboda tuzla..u drugoj sezoni zvezda je za jedan bod pobjegla dinamu , a ispadaju budućnost i sloboda, a ulaze vardar i split.

nakon dominacije zvezde sljedi partizanovo vrijeme u kojem osvajaju 3 naslova u nizu , a najbolji golgeteri u te tri godine su veselinović/vojvodina) - 16 golova , jerković(dinamo) - 16 golova i smajlović(željezničar) - 18 golova.
63/64. zvezda prekida partizanovu dominaciju i osvaja titulu sa 3 boda više od O-a,dok partizan završava tek na 5 mjestu. najbolji strijelac lige je ferhatović iz sarajeva, a liga se proširuje na 15 klubova te novi sad ispada a ulaze zagreb i sutjeska nikšić.

ponovno je partizan najbolji u sezoni 64/65. osvojivši čak 8 bodova više od prvog pratitelja - sarajeva.
liga e opet povećava za jednog člana, ispada sutjeska a ulaze olimpija i radnički beograd..najbolji strijelac sa 23 pogotka je zagrebov dračić.

u sezoni 1965/66. napokon eprekida dominacija velike četvorke i naslov odlaz u novi sad - vojvodini! vojvođani su pobjegli prvom pratitelju - dinamu čak 8 bodova te potpuno zasluženo osvojili naslov. najbolji strijelac lige je petar nadoveza iz hajduka sa 21 golom, ligu napušta zagrebačka trešnjevka i beogradski radničkia ulaze sutjeska nikšić i čelik zenica.

66/67. ponovno velika četvorka ne osvaja naslov, ovaj puta zahvaljujući sarajevu koje je ponovno ispred dinama osvojilo naslov sa 2 boda viška.partizanovac hasanagić je sa postignutih 18 golova najbolji strijelac lige, koju napuštaju oni koji su posljednji unišli , čelik i sutjeska, a ulaze maribor i proleter zrenjanin.

sezonu 67/68. zvezda ponovno završava kao najbolja sa 5 bodova ispred partizana i 8 ispred dinama.. najbolji strijelac je santrač iz OFK-a koji je završio na 14. mjestu. u ovoj sezoni nitko nije ispao iz lige jer se ponovno proširivala na 18 članova, tako da su novaci u ligi postali bor i čelik zenica.

u sljedećoj sezoni zvezda je obranila titulu sa 3 boda više od dinama, a do tohauspjeha predvodio ju je lazarević sa 22 gola..iz lige su ispali rijeka iproleter a ulaze sloboda tuzla i radnički kragujevac...


evo dolazim do 70ih godina pa je vrijeme za pauzu...je da imam slobodnog vremena,ali valj mi malo i raditi a i pratiti što se sprema u završnici kvalifikacija za euro..

vjerujem da ću danas odraditi ovaj dio do kraja, znači do 1991. godine..

pozdrav do tada...

Nema komentara:

Objavi komentar