ovako su izgledale tribine svih stadiona skoro na svakoj utakmici.........

ovako su izgledale tribine svih stadiona skoro na svakoj utakmici.........
ovako su izgledale tribine svih stadiona skoro na svakoj utakmici.........

srijeda, 5. listopada 2011.

osvajači naslova

idemo dalje.. sljedi priča o osvajačima naslova do drugog svjetskog rata..

prva četiri prvenstva igrala su se po kup sustavu, a prvo, 1923. godine osvaja zagrebački građanski pobjedivši u finalu sarajevski SAŠK sa 1:1 i 4:2... sljedeća dva naslova osvaja "jugoslavija" iz beograda i to pobjedama u finalu nad hajdukom 2:1 i građanskim 3:2. posljednji naslov u prvenstvu koje se igralo po kup sustavu osvaja ponovno građanski pobjedivši iliriju 7:0 , slaviju sarajevo 7:1 te u finalu jugoslaviju 2:1.

prvo prvenstvo u sustavu bodovanja osvaja splitski hajduk u ligi u kojoj su sudjelovali uz njih još BSK beograd , HAŠK zagreb , Ilirija , SAND subotica i SAŠK sarajevo..sljedeće sezone , 1928. godine prvak ispred hajduka postaje ponovno građanski.

u sezoni 1929. prvak je ponovno hajduk ispred BSK-a , a sljedeće sezone naslov odnosi concordia iz zagreba. sljedeće prvenstvo vrlo uvjerljivo osvaja BSK beograd završivši prvenstvo sa maksimalnih 20 bodova, dok je prvi pratitelj, hajduk, osvojio 11 bodova.

prvenstvo u sezoni 1930./31. se ponovno igra po kup sustavu u kojem se natjecalo 8 klubava. do finala su se probili concordia ( polufinale protiv jugoslavije 0:0 i 6:1) i hajduk (BSK beograd 0:0 i 3:0) , a u finalu je concordia bila bolja u obje utakmice sa po 2:1.

sljedeće dvije sezone se igra ponovno po bod sustavu, a sudjeluje 11 pa zatim 10 ekipa ,a oba naslova osvaja beogradski BSK.
sljedeće sezone se ponovno igr po kup sustava ali prvak ostaje isti, u konkurenciji 14 klubova u finale su se probili BSK i slavija sarajevo te BSK pobjeđuje ukupnim rezultatom 2:1 (1:1; 1:0).

nakon ovoga sljedi velika dominacija zagrebačkog nogometa sve do početka rata.  prvaci su u sezoni 36/37. postali nogometaši Građanskog sa 7 bodova prednost nad hajdukom.sljedeća sezona je ponudila veliku napetost, te je na kraju HAŠKpostao prvak zahvaljujući boljem skoru u međusobnim susretima sa BSK-om..naime imali su i jedni i drugi po 26 bodova i gol-razliku +20..dok je treći građanski imao 25 bodova. uz najbolju gol-razliku..

dominaciju zagrepčana prekida ponovno BSK osvojivši naslov 38/39. ispred građanskog, koji je u posljednjoj prijeratnoj sezoni ponovno prvakispred BSK-a , u smanjenoj ligi u kojoj se natjecalo 6 klubova..


evo, došli smo do rata i prekida nogometnih aktivnosti na ovoj razini, sljedeći post donosi pregled prvaka poslje rata.

želim naglasiti da ovi uvodni postovi imaju više informativni karakter , te da ću vam nakon njih donositi više priča o velikim igračima, o određenim utakmicama..priče o klubovima, navijačima....pozivam vas da komentirate, naravno bez vrijeđanja... volio bih da se u našim krajevima navijači nauče navijati za svoje, ponositi se svojim klubom, a ne mrziti druge i navijati za tuđe poraze...

eto ga..i ovo je gotovo...idemo dalje spremati sljedeći post...pozdrav do tada..

Nema komentara:

Objavi komentar